Köpeklerin değişik derecelerdeki patella luksasyonlarında farklı cerrahi tekniklerin klinik ve radyolojik değerlendirmeler ile karşılaştırılması
Comparision of different surgical techniques in the treatment of canine patellar luxation in various degrees by clinical and radiological evaluation
- Tez No: 194097
- Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diz eklemi, köpek, luksasyon, patella, Dog, luxation, patella, stifle joint
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZETKöpeklerin Değişik Derecelerdeki Patella Luksasyonlarında FarklıCerrahi Tekniklerin Klinik ve Radyolojik Değerlendirmeler ileKarşılaştırılmasıBu çalışmada; köpeklerin değişik derecelerdeki patella luksasyonlarınınsağaltımında, yumuşak doku ve kemik rekonstrüksiyon teknikleri kullanılarak,sonuçların klinik ve radyolojik değerlendirmeler ile karşılaştırılmasıamaçlandı.Çalışmanın materyalini Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, CerrahiAnabilim Dalı, Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Kliniğine arka ekstremitetopallığı şikâyeti ile getirilip patella luksasyonu tanısı konulan farklı ırk, yaş vecinsiyette 33 köpeğin 43 diz eklemi oluşturdu.Tüm olgulara kapsülektomi, fasya lata ve retinakuler kaydırmatekniklerinin yanında, olguların 16 `sına patellar antirotasyonel dikiş, 18'inetibial antirotasyonel dikiş, 16'sına medial serbestleştirme, 5'ine lateralserbestleştirme, 14'üne tuberositas tibia transpozisyonu, 7'sine trohlear blokosteotomi, 5'ine trohlear kama osteotomi, 4'üne ise trohlear kondroplastiuygulandı. Postoperatif olarak 2 olguda nüks gözlendi.Yapılan kontrollerde olgular, ilgili ekstremitelerini fonksiyonel olarakkullanım ve eklemdeki dejeneratif lezyonlar açısından klinik ve radyolojikolarak değerlendirildi. Olguların 20'sinde çok iyi, 14'ünde iyi, 6 `sında orta,3'ünde ise zayıf sonuçlar elde edildi.Sonuç olarak; eklemde dejeneratif lezyonlar oluşmadan önceuygulanan erken cerrahi müdahalenin, patella luksasyonlarının sağaltımındabaşarılı sonuçlar verdiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparision of Different Surgical Techniques in the Treatment ofCanine Patellar Luxation in Various Degrees by Clinical andRadiological EvaluationIn this study, it was aimed to compare the clinical and radiological results of the softtissue and bone reconstructive techniques in the treatment of patellar luxation invarious degrees.The material of the study included 43 stifle joints of 33 dogs in various breed,age and sex, taken to Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine,Department of Surgery, Clinic of Orthopedics & Traumatology with the complaint ofhind limb lameness in which patellar luxation was diagnosed.In all cases capsulectomy, retinacular and fascia latea overlap andadditionally in 16 cases patellar antirotational suture ligaments, in 18 cases tibialantirotational suture ligaments, in 16 cases medial desmetomy, in 5 cases lateraldesmetomy, in 14 cases transposition of tibial tuberosity, in 7 cases trochlear blockosteotomy, in 5 cases trochlear wedge osteotomy and in 4 cases trochlearchondroplasty was also performed. Recurrence was seen in 2 casespostoperatively.The relevant extremities were evaluated clinically and radiologicallyaccording to functional usage of the limb and the degenerative changes in the joint.Results were; excellent in 20, good in 14, average in 6 and poor in 3 of the cases.As a result; it was concluded that early surgical intervention performedbefore the occurrence of the degenerative changes in the joint constitutessuccessful results in the treatment of patellar luxations.