Meme kanseri ile hipoksi ile indüklenen (HIF)-1 alfa gen polimorfizmleri ile ilişkisinin belirlenmesi
To determine the relationship between hypoxia- inducible factor(HIF) -1 alpha gene polymorphism and breast cancer
- Tez No: 194236
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH EKMEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: HIF- 1 alfa, meme kanseri, PZT, polimorfizm, riskfaktörleri, HIF- 1 alpha, breast cancer, PCR, polymorphism, risk factor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETMeme Kanseri ile Hipoksi ile İndüklenen Faktör(HIF)-1 Alfa GenPolimorfizmleri Arasındaki İlişkinin BelirlenmesiMeme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerindenbiridir. Meme kanseri oluşumunda birçok faktör etkilidir. Genetik olarak dabirçok gen bu faktörler içindedir. HIF-1 α geni de son yıllarda birçok kansertürünün gelişiminde etkili olduğu düşünülen önemli bir gendir. HIF-1 αkanser, felç, kalp hastalığı gibi hipoksik çevre oluşturan birçok hastalıktarol oynar. Özellikle hipoksik tümör durumları tümör büyümesine olanakveren genleri daha agressif bir fenotipe çevirerek aktif hale getirir. BöyleceHIF-1 α'nın aktivasyonu birçok tümör ve onkogenik yolla birleştirilir. HIF-1αgen polimorfizmlerinin birçok kansere yatkınlığı artırdığı düşünülmektedir.Bu çalışmanın amacı, HIF-1 α gen polimorfizmlerinin meme kanserigelişimindeki risk bağlantısını belirlemektir.Çalışmamıza 102 meme kanserli hasta ve 102 sağlıklı bireydahil edilmiştir. DNA izolasyonu tam kandan DNA ekstraksiyonu yöntemikullanılarak yapılmıştır. Genotipler PZT ve DNA dizi analizi yöntemleri ilesaptanmıştır.Sonuçlarımıza göre, Türk toplumunda, meme kanserli hastave kontrol grubunda HIF-1α genindeki C1772T, G1790A ve C111Apolimorfizmleri karşılaştırıldığında risk faktörü oluşturabilecek bir ilişkibulunmamıştır. Ayrıca C1772T polimorfizmine hastalar açısındanbakıldığında CC ve CT+TT genotiplerinin klinik ve histopatolojiközelliklerinin bu sonucu değiştirmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTo Determine the relationship between Hypoxia - İnduciblefactor (HIF)-1 alpha Gene Polymorphism and Breast cancerBreast cancer is one of the most common type of canceramong women and many factors existent as a reason of this diseases.The called `HIF-1α? gene is considered as an effective gene during theformation of many types of illnesses- heart diseases and apoplexy- whichcauses to a hypoxic environment. Especially hypoxic tumor cases givepossibility to tumors to grow up and convert genes to a more aggressivephenotype and activate. Hence,the activation of HIF-1α genes arecorrelated with many tumors and oncological pathways and it is thoughtthat its polymorphism increase tendency for many types of cancer. Theaim of this study is to investigate the risk correlation of HIF-1α genepolymorphisms and breast cancer.102 persons suffering from breast cancer and 102 healthypersons as control group are included in this study. DNA isolation iscarried out with complete blood DNA extraction method. Genotypes aredetermined with PCR and DNA sequence analyses methods.In conclusion, no evidence of a relationship, that wouldconstitute a risk factor, was found when the breast cancer patients and thecontrol group of the Turkish population were compared in terms ofC1772T, G1790A and C111A polymorphisms of the HIF-1α gene.Furthermore, it has been shown that the CC and CT+TT genotypes incase of C1772T polymorphisms do not alter these results of the clinic orhistopathologic properties for patients.