Normal işitmeye sahip tinnituslu bireylerde vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin (VEMP) değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular evoked myogenic potentials (VEMP) on individuals who have tinnitus with normal hearing
  1. Tez No: 424731
  2. Yazar: AYHAN ADMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Normal İşitme, Tinnitus, Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (VEMP), Servikal VEMP (cVEMP), Oküler VEMP (oVEMP), Normal Hearing, Tinnitus, Vestibular Evoked Myogenic Potentials (VEMP), Cervical VEMP (cVEMP), Ocular VEMP (Ovemp)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç ve Kapsam: Tinnitusun oluşmasında rol oynayan ve oluşumuna katkıda bulunan birçok faktör bilinse de tinnitusun hangi nedenle ve nasıl ortaya çıktığını saptamak çoğu kez mümkün olmamaktadır. Çalışmamızda normal işitmeye sahip subjektif tinnituslu bireylerde tinnitus oluşumuna etken olabilecek otolit vestibüler sistem kaynaklı patolojilerin varlığını sorgulamak istedik. Tinnitus ile VEMP testi arasındaki ilişki araştırılarak tinnitusta VEMP bulgularının değerlendirilmesi amaçlandı. Bireylere odyometri ve VEMP testleri yapıldı. Sonuçlar, kontrol grubu ile karşılaştırılarak, tinnitusun VEMP testine etkisi araştırıldı. Yöntemler: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği'ne subjektif tinnitus şikâyeti ile başvuran hastalardan, çalışma kriterlerine uyanlar çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma 31 tinnituslu birey ve 30 kontrol gurubu birey ile yürütülmüştür. Kulak Burun Boğaz muayenesini takiben odyolojik değerlendirme uygulanmıştır. Saf ses ortalamaları 20 dB'den iyi olan bireyler çalışmaya dâhil edilerek VEMP testi yapılmıştır. Bulgular: 125 Hz-16 kHz frekans aralığında hava yolu işitme eşikleri; konuşma testleri olan SRT, UCL ve SD değerleri her iki grupta normal sınırlarda olduğu tespit edildi ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Tinnitus grubu ve kontrol grubu cVEMP ve oVEMP cevapları karşılaştırıldı ve anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Hasta grubumuzda tinnitus oluşumuna etken olabilecek otolit vestibüler sistem kaynaklı bir bulguya rastlanmamıştır. Daha kesin bilgiler için daha büyük sayıdaki olgu grupları ve farklı tinnitus grupları üzerinde çalışmalar yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective and Scope: Although many factors that contribute to the development and formation of tinnitus are known, mostly it is not possible to determine how and why occurred. In this study, we wanted to examine the existence of pathology originated from otolit vestibular system, which may affect the occurrence of tinnitus on individuals who have subjective tinnitus with normal hearing. It is aimed to evaluate VEMP findings of tinnitus by investigating relationship between Tinnitus and VEMP test. Audiometry and VEMP tests were performed to the individuals. The results are compared with the control group, the effects of tinnitus to VEMP test were investigated. Methods: Eligible Patients with subjective tinnitus complaints, from Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Hospital ENT Clinic, are included in the study. The study was conducted with a total of 61 patients (31 individuals with tinnitus and 30 control group). Following Otolaryngology examination, Audiological assessment was performed. Individuals, who have the pure tone average better than 20 dB, were included in the study. And VEMP tests were performed. Findings: Airway hearing thresholds at 125 Hz- 16 kHz frequency range; Speaking tests (SRT, UCL and SD values) were found that within normal limits in both groups. And no statistically significant difference was observed. Tinnitus group and control group cVEMP and oVEMP responses were compered. And no statistically significant difference was observed. Conclusions: In the patient group, there was no evidence of any findings, originated from otolit vestibular system, which may affect the occurrence of tinnitus. For more accurate information, it would be useful to conduct studies in larger number of Cohorts and on different tinnitus groups.