Akut diz osteoartritinde kesikli ve sürekli buz tedavilerinin klinik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of clinical efficacy of intermittent and continous ice treatments in acute knee osteoarthritis
  1. Tez No: 194465
  2. Yazar: İLKNUR METİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. ARAL HAKGÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, buz tedavisi, Lequesne indexi, WOMAC index, Knee Osteoarthritis, ice treatment, Lequesne Index, WOMAC index
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AKUT D Z OSTEOARTR T NDE KES KL VE SÜREKL BUZTEDAV LER N N KL N K ETK NL Ğ N N KARŞILAŞTIRILMASIÖZETLKNUR MET NOsteoartrit (OA), eklem kıkırdağı ile subkondral kemikte yıkım ile yapım arasındakidengenin bozulması sonucu oluşan bir hastalıktır.Osteoartrit hastalığının tanısı; anamnez, klinik, radyolojik ve laboratuvar bulgularınadayanılarak konulur. Osteoartritte ana semptomlar, eklem ağrısı ve tutukluğudur. Eklemde effüzyonve lokal ısı artışı gibi inflamatuvar bulgular akut fazda görülebilir.Günümüzde, osteoartritte oluşmuş olan yapısal değişiklikleri geri döndüren veya önleyen,etkinliği kanıtlanmış bir tedavi olmamasına karşın, konservatif tedavi ile osteoartritli hastalar, büyükölçüde rahatlatılarak, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durumları düzeltilebilir.Osteoartrit tedavisinin özellikle akut inflamasyonlu döneminde buz tedavisinin etkinliğininbelirlendiği çalışmalar bulunmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarda ya sürekli buz tedavisi şeklinde yada buz masajı şeklinde uygulamalar görülmektedir. Kesikli buz tedavisi uygulamaları ile ilgiliçalışmalara rastlanılmamıştır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon servisinde yatan akut dizosteoartriti tanısı konulan 28 hastayı rastgele iki gruba ayırdık. 3 gün boyunca birinci gruptaki 14hastaya kesikli buz tedavisi, ikinci gruptaki 14 hastaya sürekli buz tedavisi uyguladık. Kesikli buztedavisini, günde bir kez olarak 2 dakika uygulayıp 2 dakika ara vererek toplam bir saat içerisindecoldpack uyguladık. Sürekli buz tedavisini ise, günde üç kez 10'ar dk olarak coldpack uyguladık.Çalışmada, ağrı (VAS ile), sabah tutukluğu, yürüme mesafesi, merdiven inme ve çıkma,Lequesne indeksi skoru, aktif - pasif fleksiyon ve ekstansiyon derecesi, diz çevresi ölçümü veWOMAC indeksinin toplam sonuçlarını parametre olarak kullandık.Tedavinin 4. günü yapılan değerlendirmede, her iki gruptaki hastalarda merdiven inme veçıkma, aktif ve pasif ekstansiyon derecesi dışında tüm parametrelerde istatistiksel anlamlı birdüzelme sağlanmıştır.Her iki grupta kesikli ve sürekli buz tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılmasında birbirlerinegöre üstünlüğü ve farkı yoktur. Biz bu çalışmamızla buz uygulamanın akut diz osteoartritinintedavisinde yararlı etkiler sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca tedavide kesikli ve sürekli uygulamaşeklini de tercih edebiliriz.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF CLINICAL EFFICACY OF INTERMITTENT ANDCONTINOUS ICE TREATMENTS IN ACUTE KNEE OSTEOARTHRITISSUMMARYILKNUR METINOsteoarthritis (OA) is a disease that is developed by the collapse of the balance betweenformation and resorption of both articular cartilage and subchondral bone.Diagnosis of OA is done depending on clinical findings, history of symptoms and radiology.The main symptoms are joint pain and stiffness . Inflammatory findings such as effusion and localtemparature increase of the joint can be present in acute phase.Although, there is not any treatment to stop and reverse completely the structural damage inOA, conservative treatments and management can relieve pain and improve or keep life quality andfunctional level. Physical therapy has an important place among conservative treatments.There have been some studies reported the efficacy of ice therapy in acute inflammatoryphase of osteoarthritis. Continous cold pack application or ice massage were used in thesestudies.However there was not any report about intermittent cold pack application.Twenty-eight patients diagnosed as acute knee osteoarthritis in inpatient clinic of PhysicalMedicine and Rehabilitation Department of Trakya University Medical Faculty were included intostudy and randomly allocated equally to two groups. Intermittent cold pack treatment was appliedto the first group patients as 2 minutes application and 2 minutes taking away the cold pack withintotally one hour daily. Continous cold pack was applied to the second group as10 minutescontinously in 3 times daily. Treatment program lasted 3 days.Pain (Visual Analogue Scale), morning stiffness, painless walking distance, climbing upstairs, active and passive range of knee flexion and extension, measurement of knee circumference,Lequesne index and WOMAC index were used as parameters for evaluation. These parameterswere assessed and recorded before treatment and in the morning of 4th after 3 days of treatment.In the evaluation after treatment, all parameters except climbing up stairs, active and passiveextension angle, showed significantly improvements in both of the groups. When we compare thegroupsIn conclusion, we suggest that ice therapy in forms of cold packs can be effective andbeneficial in treatment of acute knee osteoarthritis. Continous and intermittent applicationalternatives can be chosen as the efficacy of these two type of application is similar.