Farelerde asetil-L-karnitin uygulamasının deneysel ağrı modelleri üzerine etkileri
The effect of acetyl-L-carnitine on experimental analgesia models in mice
- Tez No: 194464
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİKMEN DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Asetil-L-karnitin, analjezi, antinosiseptif etki, tail flick, hotplate, writhing, formalin, Acetyl-L-carnitine, analgesia, antinociceptive effect, tail flick, hot plate, writhing, formalin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda akut ve uzun süreli (7 gün) asetil-L-karnitin (ALCAR) tedavisinindeney hayvanlarında oluşturulan ağrı modellerindeki etkilerini inceledik. ALCAR'ın analjezikve/veya antinosiseptif etkiye sahip olup olmadığı, akut ve kronik tedavi uygulaması arasındafark olup olmadığı araştırıldı.Akut ALCAR uygulamasının analjezik ve/veya antinosiseptif etkiye sahip olupolmadığını araştırmak için ilaç uygulanan deney gruplarına 1, 10, 100, 200 mg/kg ALCARintraperitoneal (i.p.) olarak uygulandı. Kontrol grubuna ise 0,1 ml/10 g i.p. salin uygulamasıyapıldı. Gruplarda analjezi ölçümü için tail flick, hot plate, writhing ve formalin testleriyapıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde ALCAR'ın, akut uygulanmasısonucunda analjezik ve/veya antinosiseptif etki oluşturmadığı belirlendi.Kronik ALCAR uygulamasının analjezik ve/veya antinosiseptif etkiye sahip olupolmadığını araştırmak için ilaç uygulanan deney grubuna 7 gün süre ile günde 2 kez 100mg/kg ALCAR uygulanırken, kontrol grubuna da aynı şekilde salin uygulandı. Gruplardaanaljezi ölçümü için tail flick, hot plate, writhing ve formalin testleri yapıldı. Sonuçlaristatistiksel olarak değerlendirildiğinde ALCAR'ın, kronik uygulaması sonucunda analjezikve/veya antinosiseptif etki oluşturduğu belirlendi.Akut ve uzun süreli (kronik) ALCAR tedavisinde deneklerin motor aktivitelerininbozulup bozulmadığı rota rod testi ile değerlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarakdeğerlendirildiğinde deneklerin motor aktivitelerinde bozukluk tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
In our study, we analyzed the effects on the pain patterns that acute and long term (7days) acetyl-L-carnitine (ALCAR) treatment causes on test animals. We studied if ALCARhas an analgesic and/or antinociceptive effect, and if there is a difference between acute andchronic treatment.To study if acute ALCAR application has an analgesic and/or antinociceptive effect;we applied 1, 10, 100, 200 mg/kg ALCAR i.p. on the test groups and i.p. saline on the controlgroup. For the analgesia evaluation, tail flick, hot plate, writhing and formalin test werecarried out. Acute application of ALCAR did not exert any analgesic and/or antinociceptiveeffect.To study if chronic ALCAR application has an analgesic and/or antinociceptiveeffect; 100 mg/kg ALCAR was applied on the test group twice a day for seven days and salinewas applied on the control group in the same way. Analgesic efficacy was evaluated, usingtail flick, hot plate, writhing and formalin tests. It was observed that ALCAR created astatistically significant analgesic and/or antinociceptive effect as a result of its chronicapplication.In acute and long term (chronic) ALCAR treatment, motor activities of the rats wereevaluated using ?rota rod? test. No deterioration in motor activities of the subjects wasdetermined.