Antisosyal kişilik bozukluğu olan bireylerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eştanısı ve yürütücü işlevlerle ilişkisi
Comorbidity of adult attention deficit hyperactivity disorder and its relation to executive functions in patients with antisocial personality disorder
- Tez No: 194492
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: antisosyal kişilik bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, yürütücü işlevler, Antisocial personality disorder, attention deficit hyperactivity disorder, executivefunctions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
VII. ÖZETAntisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Bireylerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite BozukluğuKomorbiditesi ve Yürütücü İşlevlerle İlişkisiAntisosyal kişilik bozukluğunun (ASKB) temel özellikleri saldırganlık, şiddet eğilimi,zayıf engellenme toleransı, dürtüsellik, deneyimlerden ders alamamadır. Dikkat eksikliğihiperaktivite bozukluğu (DEHB) ise dikkati sürdürmede güçlük, aşırı hareketlilik ve dürtükontrolünde zorlukla karakterize bir rahatsızlıktır. DEHB'nin şiddet davranışı ile birlikteliğiiyi bilinen bir kavramdır. Çocukluk döneminde başlayan dikkat eksikliği hiperaktivitebozukluğu, erişkinlikte yüksek olasılıkla antisosyal davranışlar olarak devam etmektedir.Bu çalışmada ASKB'de erişkin DEHB eştanısı taranmıştır. Nöropsikolojik testlerkullanılarak dikkat ve yürütücü işlevler değerlendirilmiş, ayrıca erişkin DEHB alt gruplarıylabu sonuçların ilişkisi araştırılmıştır.Hasta grubu GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuranASKB tanısı alanlar arasından seçilmiştir. 90 ASKB olgusu ile yaş ve cinsiyet açısındaneşleştirilmiş 90 sağlıklı kontrol olgusu çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol grubunasosyodemografik form, SCID-I, SCID-II, Erişkin Dikkat Eksikliği HiperaktiviteDeğerlendirme Ölçeği, Wender Utah Derecelendirme Ölçeği, Wisconsin Kart Eşleme Testi,Sürekli Performans Testi, Stroop Testi, İz Çizme Testi uygulanmıştır.ASKB'de erişkin DEHB eş-tanı oranı %83.3, kontrol grubunda %6.7 olarakbulunmuştur. Erişkin DEHB alt tipi olarak her iki grupta da en sık `bileşik tip' bulunmuştur.Uygulanan nöropsikolojik testlerin değerlendirilmesi sonucunda ASKB grubunda kontrolgrubuna göre anlamlı oranda yürütücü işlev yetersizliği saptanmıştır. Erişkin DEHB alt tipleriiçinde dikkat eksikliği grubu nöropsikolojik değerlendirmede en kötü performansı gösterengrup olmuştur.Sonuç olarak ASKB örnekleminde erişkin DEHB komorbiditesi oldukça yüksekorandadır. Erişkin DEHB birlikteliğinin olduğu ASKB grubunda yürütücü işlevlerdeyetersizlik olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARYComorbidity of Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder and its Relation toExecutive Functions in Patients with Antisocial Personality DisorderMain features of antisocial personality disorder (APD) are aggression, tendency toviolence, poor frustration tolerance, impulsivity, difficulties in learning from experiences.Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is characterized with difficulty to sustainattention, hyperactivity and impulsivity. Association between ADHD and violent behavior iswell known. Childhood onset ADHD carries a high risk of persisting into adulthood asantisocial behaviors.In the present study, comorbidity of adult ADHD was screened in a group of patientswith APD. Executive functions and attention were assessed by using neuropsychologic testinstruments. In addition, their relation to ADHD subtypes was investigated. A total of 90 malesubjects with APD were included who consequently admitted to Department of Psychiatry,GATA Haydarpaşa Training Hospital. Also 90 age- and sex-matched healthy control subjectswere involved into the study. The patients and control subjects were assessed by asemistructured sociodemographic form, Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-IV(SCID-I), Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-III-R Personality Disorders(SCID-II), Adult Hyperactivity Rating Scale, Wender Utah Rating Scale, Wisconsin CardSorting Test, Stroop Test, Continuous Performance Test and Trail-Making Test.Comorbidity rate of adult ADHD was 83.3% in APD group and 6.7% in controls. Themost frequently diagnosed ADHD subgroup was combined type in both APD and controlgroup. In APD group, executive functions were significantly more deficient as compared tothe control group. Among all ADHD subgroups, inattention subtype had the worstperformance in neuropsychological assessments.In conclusion, comorbidity of adult ADHD was quite common in APD subjects.Executive functions were generally deficient in APD patients with a co-diagnosis of adultADHD.