Koroner bypass ameliyatı geçiren hastalara preoperatif ve postoperatif erken dönemde uygulanan göğüs fizyoterapisi yöntemlerinin arteryel kan gazı ve solunum fonksiyon testi üzerine etkisi
Effects of thorax physiotherapy methods on arterial blood gases and pulmonary function test values applied in early pre-operative and post-operative periods to patients who had coronary by-pass surgery
- Tez No: 194509
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN AYKUT ALTUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner bypass ameliyatı, solunum fonksiyon testi, göğüsfizyoterapisi, Coronary By-pass Surgery, pulmonary functions test, thoraxphysiotherapy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKORONER BYPASS AMEL YATI GEÇ REN HASTALARAPREOPERAT F VE POSTOPERAT F ERKEN DÖNEMDE UYGULANANGÖĞÜS F ZYOTERAP S YÖNTEMLER N N ARTERYEL KAN GAZIVE SOLUNUM FONKS YON TEST ÜZER NE ETK SŞükrü MADENOĞLUZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüGöğüs Cerrahisi Anabilim DalıTez Danışmanı:Yrd. Doç. Dr. S. Aykut ALTUNKAYANisan 2007, 57 sayfa.Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine koroner bypass ameliyatı olmak için başvuranhastalar randomize edilerek 20'si çalışma, 20'si kontrol grubu olarak alınmıştır.Araştırmaya alınan çalışma grubu hastalarına; preoperatif dönemde solunumegzersizleri öğretilmiş ve postoperatif dönemde göğüs fizyoterapisi uygulanmıştır.Kontrol grubu olarak alınan hastalara; preoperatif dönemde solunum egzersizleriöğretilmemiş, postoperatif dönemde sadece göğüs fizyoterapisi uygulanmıştır.Çalışma kapsamına alınan tüm hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrasıdönemde, SFT ve arteryel kan gazı değerleri ölçülmüştür. Hasta grupları arasındapreoperatif ve postoperatif dönemdeki SFT değerleri arasında anlamlı farksaptanmamıştır. Preoperatif dönemde ölçülen arteryel kan gazı değerlerindeanlamlı fark bulunmazken, postoperatif dönemde 4.seans göğüs fizyoterapitedavisinden sonra ölçülen arteryel kan gazı (PaO2, PaCO2 ve SaO2) değerlerindeçalışma grubu lehine istatistiksel yönden anlamlı farklar saptanmıştır.Çalışmamızda, çalışma grubuna preoperatif dönemde uygulanan solunumegzersizleri eğitimi ve uygulamalarının arteryel kan gazı üzerine olumlu etkileriolduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEFFECTS OF THORAX PHYSIOTHERAPY METHODS ON ARTERIALBLOOD GASES AND PULMONARY FUNCTION TEST VALUESAPPLIED IN EARLY PRE-OPERATIVE AND POST-OPERATIVEPERIODS TO PATIENTS WHO HAD CORONARY BY-PASS SURGERYŞükrü MADENOĞLUZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Thorax SurgeryThesis Advisor: Assistant Prof. Dr. S. Aykut ALTUNKAYAApril 2007, 57 pages.Patients which were applied to Cardio Vascular Surgery Clinic to have a coronaryby-pass operation were randomly divided into two groups as the study group andthe control group, each group containing 20 patients. The patients in study groupwere taught for breathing exercises in pre-operative period and they were alsogiven thorax physiotherapy in post-operative period. The values of pulmonaryfunctions test and arterial blood gases of all the patients included in this studywere controlled before and after the surgical operation. No significant differencewas exposed for the pulmonary functions test values of both patient groups. Whileno meaningful difference was found for the arterial blood gases values measuredin pre-operative period, statistically significant differences were obtained atarterial blood gases (PaO2, PaCO2, and SaO2) values for the study group after post-operative period?s 4. seance thorax physiotherapy treatment.As a result, it has shown that the breathe exercise training and applications havepositive effects on arterial blood gas values.