Kas iskelet sistemi hastalıklarına bağlı kronik ağrıların yaşam kalitesi üzerine olan etkileri
  1. Tez No: 194516
  2. Yazar: AYÇA AYTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE HANDAN TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, psikolojik problemler, yorgunluk, ağrıya bağlıyeti yitimi, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, Sleep quality, psychological problems, fatigue, pain disability, health related quality of life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETBu tez kronik kas iskelet sistemi hastalıklarına bağlı kronik ağrıların yaşamazalan yaşam kalitesinin belirleyicilerini tesbit etmek amacı ile tasarlandı. RA,OA, FMS, MAS, bel ve boyun ağrılı kişileri içeren 304 kronik kas iskelet sistemhastası (çalışma grubu) ve kronik ağrı yakınma problemi olmayan 157 (kontrolgrubu) olgu çalışmaya katıldı. Olguların sosyo-demografik ve ağrı özellikleri,depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, yeti yitimleri ve sağlıkla ilgili yaşamkaliteleri özel anketlerle değerlendirildi. Çalışma grubundaki olguların duyusal,afektif ve toplam ağrıları ile ölçümün yapıldığı anda hissedilen ağrı şiddetleri vedeğerlendirilen toplam ağrı kontrol grubundaki olguların ağrışiddetiözelliklerinden daha fazla idi (p0.05).Çalışma grubundaki olguların ağrıya bağlı oluşan yeti yitimi düzeyleri kontrolgrubundaki olgulardan daha fazla idi (p0.05). Bu çalışmamızın bulguları sonucunda sağlıkla ilgili yaşam kalitesiüzerinde uyku kalitesi, yorgunluk ve depresyon düzeylerinin önemli etkisiolduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuç literatür ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe present thesis was designed to investigate which aspects of quality oflife (QOL) are most affected in chronic musculoskeletal pain and to explorethe predictors of decreased QOL. Three hundred and four chronicmusculoskeletal pain patients, including individuals with RA, OA, FMS, MAS,and lumber and neck pain (study group) and 157 subjects who had nochronic pain problems (control group) were recruited for the study. Subjects?socio-demographic and pain characteristics, sleep disorders, fatigue levels,depression, anxiety, disability, and health related quality of life wereevaluated with specific questionnaires. The sensory, affective and total painrating index scores as well as the scores of the present pain intensity and theevaluative overall intensity of total pain experience in the study group washigher than in the control group (p0.05).The pain disability level of those in the study group was higher than those inthe control group (p0.05). The findings of thisstudy suggest that sleep quality, fatigue and depression levels have aconsiderable effect on health related quality of life. The results of the studywere consistent with the literature.