Koroner arter bypass greftlerinin patensisinin belirlenmesinde 16 dedektörlü bilgisayarlı tomografi ile konvansiyonel anjiyografinin karşılaştırılması
Comparison of 16-slice computed tomgraphy coronary angiography and conventional angiography in the detection of coronary artery bypass graft patency
  1. Tez No: 230291
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM BAYRAKTUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN LEVENT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bypass grefti, ÇDBT anjiyografi, kateter anjiografi, Bypass graft, MDCT angiography, catheter angiography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH) bulunan olgularda tedavide, myokardiyal revaskülarizasyon cerrahi yöntem ile sağlanmaktadır. En sık uygulanan cerrahi metod ise koroner arter bypass greftlemedir (KABG). Bypass greft açıklığının değerlendirilmesinde kullanılan gold standart yöntem invaziv koroner anjiyografidir. Bununla birlikte ciddi bazı risk ve komplikasyonlar da taşımaktadırYeni jenerasyon bilgisayarlı tomografi (BT) cihazları ile temporal ve uzaysal rezolüsyonda artış sağlanmıştır. Elektrokardiyografi (EKG) kapılı görüntü rekonstrüksiyonu gibi rekonstrüksiyon algoritmlerinde de ek ilerlemeler elde edilerek kardiyak hareketin imaj kalitesi üzerindeki etkisi azaltılmıştır. Bundan dolayı son zamanlarda, seçilmiş bazı hastalarda (aritminin olmadığı olgular, kalp atımının 70'in altında olması) çok dedektörlü BT ile koroner arterlerin vizüalizasyonu mümkün olmuştur. Kısa nefes tutma süresi ile solunum artefaktlarının azaltılması, hızlı gantri rotasyonu ile kardiyak hareket artefaktlarının azaltılması ve azaltılmış kesit kalınlığı ile daha iyi uzaysal rezolüsyon sağlanmış olması çok dedektörlü BT aniyografinin imaj kalitesini artıran major avantajlarıdırBu çalışmada koroner arter bypass greft cerrahisi yapılan hastalarda greft durumunun belirlenmesinde çok dedektörlü bilgisayarlı tomografinin (ÇDBT) tanısal doğruluğunun değerlendirilmesi ve katater anjiyografinin (KA) tanısal doğruluğu ile karşılaştırılması amaçlandı. Koroner arter bypass greft cerrahisi yapılan otuzbeş hasta çok dedektörlü BT ve kateter anjiyografi ile değerlendirildi. İnvaziv katater anjiyografi 16-dedektörlü ÇDBT'yi takiben 3-15 gün içinde yapıldı. Otuz arteriyel ve 36 venöz greft olmak üzere toplam 66 greft değerlendirildi. Koroner arter bypass greft patensisini belirlemede ÇDBT'nin sensitivitesi % 97, spesifitesi: % 100, pozitif prediktif değer %100, negatif prediktif değer % 75 olarak bulunduÇok dedektörlü BT; uygulanması kolay, iyi tolere edilebilir ve bypass greftlerinde anlamlı obstruktif hastalık hakkında güvenilir bilgi verebilen, bu nedenle de çoğu hastada katater anjiyografi öncesinde greft patensisini değerlendirmede kullanılabilecek non-invaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In patients with coronary artery disease (CAD) surgical myocardial revascularization is performed to treat diseased vessels. Coronary artery bypass grafting (CABG) is the most often performed cardiac surgery. Invasive coronary angiography is the gold standard for direct assessment of bypass graft patency. However as an invasive examination method, cardiac catheterization is associated with certain risks and complicationsWith the newest generation of computed tomography (CT) scanners, both temporal as well as spatial resolution could be substantially increased. Additional advances in terms of reconstruction algorithms with electrocardiogram (ECG)-gated image reconstruction shortening image reconstruction windows could even further decrease the influence of cardiac motion on image quality. Thus, nowadays, in carefully selected patients (absence of arrhythmia; heart rates below 70 bpm) multislice computed tomography (MDCT) of the heart could be established as a reliable tool to visualize the coronary arteries. The major advantages of multidetector CT (MDCT) angiography that result in improved image quality include: shorter breath-hold times, reducing respiratory artifacts; faster rotation of the gantry, reducing cardiac motion artifacts; and a decreased slice thickness, resulting in better spatial resolutionOur aim in this study was to assess the diagnostic accuracy of MDCT for the verification of graft status in coronary artery bypass grafting and to compare the diagnostic accuracy of MDCT to that of catheter coronary angiography. Thirty five patients who have undergone CABG were investigated by 16-slice MDCT coronary angiography and cardiac catheterization. Invasive catheter angiography were obtained 3-15 days after MDCT. A total of 66 grafts, 30 arterial and 36 venous were examined. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for detection of coronary artery bypass graft patency were 100, 93, 94 and 100%, respectivelyThe MDCT technique is easy to perform, well tolerated, and provides information regarding coronary arteries. Therefore, MDCT can be used as a noninvasive examination for graft patency prior to catheterization in the majority of patients.