Maksiller yetersizliği olan sınıf 3 maloklüzyonlu olgularda delaire tipi ve grummons tipi yüz maskelerinin TME üzerine etkilerinin MPI yöntemiyle incelenmesi
Evaluation of the effects of two types of face masks on TMJ using the MPI method in class III patients with maxillary deficiency.
  1. Tez No: 194610
  2. Yazar: HAKAN EL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Delaire yüz maskesi, Grummons yüz maskesi, maksiller yetersizlik, SınıfIII, MPI, Delaire face mask, Grummons face mask, maxillary deficiency, Class III, MPI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZETEl, H. Maksiller yetersizlik olgularında Delaire ve Grummons tip yüz maskelerininTME üzerine etkilerinin MPI sistemi ile karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Ortodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmadakiamacımız, alın ve çene ucundan (Delaire yüz maskesi) ve alın ve suborbital bölgeden destekalan (Grummons yüz maskesi) iki farklı tipte yüz maskesi uygulaması ile dentofasiyal sistemüzerine etkilerin karşılaştırılması ve temporomandibuler eklem üzerine etkilerin MPI yöntemikullanılarak yeni bir artikülatör sistemiyle (Amtech MG1) incelenmesidir. Bu amaçlaaraştırma grubuna dahil edilen maksiller retrüzyona bağlı Sınıf III maloklüzyona sahip 34hastadan seçilen 18 bireye Delaire yüz maskesi, 16 bireye Grummons yüz maskesiuygulanmıştır. Hastalardan yüz maskesi kullanımından önce ve sonra lateral sefalometrikfilmler ve MPI kayıtları alınmıştır. Sefalometrik değerlendirmelerimiz sonucunda; her iki yüzmaskesi ile maksillada anterior yönde hareket, maksiller molarlarda mezializasyon, maksillerkeserlerde labializasyon, palatal düzlemde saat yönünün tersine bir rotasyon elde edilmiştir.Delaire yüz maskesi grubunda Grummons yüz maskesi grubuna göre vertikal boyutta veoverjet değerinde daha fazla artış, mandibulada saat yönünde bir rotasyon ve alt keserlerdedikleşme gözlenmiştir. MPI bulgularımızın değerlendirilmesi sonucunda; tedavibaşlangıcında hastaların çoğunluğunda kondillerin sagital düzlemde sentrik ilişkikonumundan maksimum interkuspasyon konumuna geçerken öne ve aşağı yönde kaydığıgörülmektedir. Uygulanan tedaviden sonra iki konum arasındaki bu uyumsuzluğun Delaireyüz maskesi grubunda Grummons yüz maskesi grubuna göre önemli ölçüde azaldığıgörülmüştür. Fakat, Delaire yüz maskesi grubunda daha fazla sayıda hastanın eklemindekompresif etkilerin görülmesi dikkat çekicidir. Kondil konumlarının transvers düzlemdedeğerlendirilmesi sonucunda her iki tedavi metodunda da anlamlı bir değişimerastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEl H. Evaluation of the effects of two types of face masks on TMJ using the MPImethod in Class III patients with maxillary deficiency. Hacettepe UniversityInstitute of Healt Sciences, Ph. D. Thesis in Orthodontics, Ankara, 2005. The aim ofthis study is to compare Delaire and Grummons protraction face masks cephalometricallyand by means of a new articulator system (Amtech MG1) which has the ability to recordcondylar positions. For this purpose, among 34 subjects, 18 patients were treated withDelaire face mask and 16 patients were treated with Grummons face mask. Observationperiod for Delaire face mask group and Grummons face mask group was 8,5 months and10 months, respectively. Lateral cephalometric films and MPI recordings were taken andevaluated before and after protraction face mask therapies. Cephalometric data for bothof the face mask groups revealed a significant anterior movement of maxilla,mesialisation of maxillary molars, labial inclination of upper incisors and counterclockwise rotation of the palatal plane. Vertical height and overjet was increased more inthe Delaire face mask group than the Grummons face mask group. Delaire face maskgroup showed a significant clockwise rotation of the mandible and lingual inclination ofthe lower incisors, where as no significant changes were observed in the mandible andmandibular dentition for the Grummons face mask group. MPI recordings on sagittalplane revealed a forward and downward movement from centric relation to maximumintercuspal position of both of the condyles at the beginning of treatment for most of thepatients. After the treatment, the discrepancy between centric relation and maximumintercuspation was reduced more in the Delaire face mask group compared to theGrummons face mask group. However, more compression was observed in the Delaireface mask group. At the end of the treatment no statistically significant changes wereobserved for both groups on the transverse plane.