Farklı dinamik germe tekniklerinin çocuk jimnastikçilerde performansla ilişkili fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different dynamic stretching techniques on performance-related physical fitness parameters in child gymnasts
- Tez No: 998777
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU TALU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aktif izole germe, Balistik germe, Dinamik germe, Fiziksel uygunluk, Jimnastik, Active isolated stretching, Ballistic stretching, Dynamic stretching, Gymnastics, Physical fitness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Farklı Dinamik Germe Tekniklerinin Çocuk Jimnastikçilerde Performansla İlişkili Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Farklı dinamik germe tekniklerinin çocuk jimnastikçilerde performansla ilişkili fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: 7-12 yaşlarında dinamik, balistik, aktif izole germe ve kontrol gruplarına atanarak; 8 hafta, haftada 3 gün uygulanan eğitimin öncesi ve sonrasında yedi parametreyle değerlendirilmiştir: Esneklik (otur-uzan), hız ( 20 m Sürat Koşusu), güç (Dikey Sıçrama – Sağlık Topu Atma), çeviklik (Pro-Çeviklik), denge (Performanz® Denge sistemi), reaksiyon zamanı ( Performanz Spark®), koordinasyon (elle/ayakla top yer değiştirme, duvara top atma, slalom). Bulgular: Esneklikte, balistik ve aktif izole germe grupları anlamlı gelişti (p<0.05). Hızda, kontrol grubu iyileşirken (p=0.041); eğitim sonunda kontrol grubu, balistik grubundan anlamlı hızlıydı (p=0.008). Dikey sıçramada balistik germe, sağlık topu atmadaysa dinamik ve balistik germe grupları anlamlı gelişti (p<0.05). Eğitim sonrası balistik ve aktif izole germe grupları kontrol grubundan anlamlı çevikti (p<0.05). Dengede, merkez yoğunluğunda kontrol, merkez genliğinde ise aktif izole ve kontrol grupları anlamlı gelişti (p<0.05). Slalomda dinamik, aktif izole ve kontrol grupları anlamlı gelişirken eğitim sonu tüm germe grupları kontrol grubundan hızlıydı (p<0.05). Elle top yer değiştirmede dinamik, ayakla top yer değiştirmedeyse aktif izole grubu kontrol grubuna anlamlı üstünlük sağladı (p<0.05). Reaksiyon zamanında dinamik ve aktif izole germe grupları anlamlı gelişti (p<0.05). Sonuç: Aktif izole germe çeviklik, denge, koordinasyon ve reaksiyon zamanında; dinamik germe koordinasyon ve reaksiyon zamanında; balistik germe güç ve esneklikte daha belirgin etkiler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Different Dynamic Stretching Techniques on Performance-Related Physical Fitness Parameters in Child Gymnasts Aim: To compare the effects of different dynamic stretching techniques applied to child gymnasts on performance-related physical fitness parameters. Material and Method: 7-12 year olds were assigned to dynamic, ballistic, active isolated stretching, and control groups. Subjects were assessed by seven parameters-Flexibility (sit-and-reach), Speed (20m Sprint), Power (Vertical Jump - Medicine Ball Throw), Agility (Pro-Agility), Balance (Performanz® Balance system), Reaction Time (Performanz Spark®), and Coordination (hand/foot ball placement, wall ball throw, slalom)-both pre- and post-an 8-week, 3-day-per-week training intervention. Results: Flexibility significantly improved for ballistic and active isolated stretching (p<0.05). Speed improved in control (p=0.041). Post-training, control was significantly faster than ballistic (p=0.008). In vertical jump, ballistic improved; in medicine ball throw, dynamic and ballistic groups improved (p<0.05). Ballistic and active isolated stretching were significantly more agile than control post-training (p<0.05). In balance, control improved center of pressure density; active isolated and control improved center of pressure amplitude (p<0.05). Slalom improved for all groups; stretching groups were faster than control (p<0.05). Hand ball transfer improved with dynamic stretching; foot ball transfer improved with active isolated stretching (p<0.05). Reaction time improved in dynamic and active isolated stretching (p<0.05). Conclusion: Active isolated stretching showed clearer effects on agility, balance, coordination, and reaction time; dynamic stretching on coordination and reaction time; and ballistic stretching on power and flexibility.