Levobupivakain ile olusturulan spinal blok üzerine deksmedetomidinin etkisi
The effect of dexmedetomidine addition to levobupivacaine on spinal block
  1. Tez No: 195231
  2. Yazar: SÜMEYRA TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ESMAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, levobupivakain, spinal blok, Dexmedetomidine, levobupivacaine, spinal block
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Spinal anestezi yapılan hastalarda levobupivakaine eklenendeksmedetomidinin duysal ve motor blok baslama zamanına ve blok süresine etkisiniarastırmayı amaçladık.Hastalar ve Yöntem: Çalısmaya spinal anestezi altında TUR (transüretralrezeksiyon) operasyonu yapılacak, ASA I-III, 50?80 yas arası 60 hasta alındı.Farmakolojik premedikasyon uygulanmayan hastalara 500 ml %0.9 NaCl ileprehidrasyonu takiben oturur pozisyonda 25-Gauge spinal igne ile L3-L4 veya L4-L5aralıklarından dural ponksiyon yapıldı. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Grup L(n=30) için % 0.5 lik levobupivakainden 3ml (15mg) + 0.3 ml normal salin, Grup LD(n=30) için % 0.5 lik levobupivakainden 3ml (15mg) + 3?g deksmedetomidin(0.3ml) uygulandı. Duysal blok“pinprick testi”ile motor blok düzeyi ise ModifiyeBromage Skalası ile degerlendirildi. Duysal blok baslama zamanı, T10 dermatomunaulasma zamanı, en yüksek dermatom seviyesi, iki dermatom gerileme zamanı veduysal blogun tam geri dönme zamanı kaydedildi. Motor blok baslama zamanı,Bromage 3 e ulasma zamanı ve Bromage 0 a gerileme zamanı kaydedildi.Bulgular: Çalısmaya alınan hastaların demografik özellikleri ve operasyonsüreleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Duysal blok ve motor blokbaslama süresi Grup LD de Grup L den daha kısa idi ve gruplar arasındaki farkistatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05). Duysal blogun iki dermatom gerileme süresi ve tam geri dönmesüresi Grup LD de Grup L den daha uzundu ve gruplar arasındaki fark istatistikselolarak anlamlı idi (p0.05).Sonuç: Spinal anestezide levobupivakaine eklenen deksmedetomidinin,belirgin bir yan etkiye yol açmaksızın duysal ve motor blok baslama süresinikısalttıgı ve blok süresini uzattıgı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of dexmedetomidineaddition to levobupivacaine, on sensory and motor block onset time and motor blockduration in spinal anasthesia.Material and method: ASA I-III, 60 patients, scheduled for TUR operationaged between 50-80 years were taken to study. Farmacologic premedication wasn?tapplied to patients. After prehidration with 500 ml normal salin and giving patientssitting position, we performed dural punction from L3-L4 or L4-L5 levels with 25Gauge spinal needle. Patients were randomly assigned into two groups. Group L(n=30) patients received 3ml (15mg) % 0.5 lik levobupivacaine + 0.3 ml normalsalin and Group LD (n=30) patients received 3ml (15mg) + 3?g (0.3ml)dexmedetomidine. Sensory block level was determined by“pinprick test”and motorblock level was determined by“Modified Bromage Scale”. Sensory block onset time,block reaching time to T10 dermatome, the most elevated dermatome level, twodermatome regression time, sensory block complete regression time were recorded.Motor block onset time, reaching to bromage 3 and regression to bromage 0 timeswere recorded.Result: There were no significant differences in demographic data andoperation times between two groups. Sensory block and motor block onset timeswere shorter in Group LD than Group L and the differences were statisticallysignificant (p0.05). Twodermatome regression time of sensory block and complete regression time werelonger in Group LD than Group L and the differences between the groups werestatistically significant (p0.05).Conclusion: We conclude that intrathecal dexmedetomidine addition tolevobupivacaine for spinal anesthesia decreases motor block onset time and increasesblock duration without any significant adverse effect.