Aerobik egzersizin ve multivitamin kullanımının lipid, homosistein ve antioksidan metabolizması üzerine etkileri
Effects of endurance training and vitamin supplementation on homocyteine, lipid and antioxidant metabolisms
  1. Tez No: 195685
  2. Yazar: NURTEN DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA BEREKET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik egzersiz, homosistein, lipid, malondialdehid, koenzim Q10
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı aerobik egzersizin ve multivitamin kullanımının lipid,homosistein ve antioksidan metabolizması üzerine etkilerinin incelenmesidir. ÇalışmayaBeden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan 60 gönüllü katılmıştır. Çalışmagrubu multivitamin kullanan ve antrenman yapan, plasebo kullanan ve antrenman yapanve kontrol grubu olarak 3'e ayrılmıştır. Egzersiz grubuna 8 hafta süresince aerobikantrenman programı uygulanmıştır. Egzersiz programı öncesi ve sonrasında, maxVO2,antropometrik ölçümler ve kanda biyokimyasal tetkikler incelenmiştir. Biyokimyasaltetkiklerde kanda total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, homosistein, folikasit, vitamin B12, ApoA lipoprotein, ApoB lipoprotein, lipoprotein a, malondialdehid(MDA) ve koenzim Q10 çalışılmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, antrenman ilebirlikte multivitamin kullanan grupta ortalama homosistein düzeyinde büyük bir artışolmazken, plasebo kullanıp antrenman yapan bireylerin homosistein düzeyleriistatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte artış göstermiştir. Sekiz hafta antrenmanyapan, katılımcılar ile antrenman yapıp vitamin kullanan katılımcılar arasındakolesterol, LDL kolesterol, Lpa ve ApoA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı birfark bulunmamıştır. HDL kolesterol ve ApoB değerlerinde istatistiksel olarak anlamlıbir düşüş gözlenmiştir. Folik asit ve vitamin B12 değerleri multivitamin kullanıpantrenman yapan grupta çalışma öncesi değerler ile kıyaslandığında istatistiksel olarakbüyüktür. MDA değerlerinde multivitamin kullanıp antrenman yapan grupta istatistikselolarak anlamlı bir düşüş olmuştur. Aerobik antrenman yapan ve vitamin kullanangrubun koenzimQ10 sonuçları ile aerobik antrenman yapan ve plasebo kullanan grubunkoenzimQ10 değerleri çalışmanın başı ile sonu arasında istatistiksel olarak önemliyükselmeler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate effects of aerobic training andvitamin supplementation on homocysteine, lipid and antioxidant metabolisms. Sixtystudents from Celal Bayar University were recruited as the participants of the study.The participants were divided into 3 different groups which were experiment, placeboand control. The experiment and placebo group attended 8 weeks endurance trainingprogramme which was prescribed individually. In addition, the experimental groupwere taken multivitamins (Supradyn) daily while placebo groups were on placebo.VO2max, antropometric measurements, and biochemical analysis of the participantswere taken before and after 8 weeks training programme. During biochemical analysis,HDL, LDL, cholesterol, folic acid, vitamin B12, ApoA, ApoB, Lipoprotein a,malondialdehyde (MDA), Coenzym Q10 analysis were performed. According tostatistical analysis of the study, there were no statistical differences among three groupsin terms of Hcy levels. On the other hand, Hcy level of placebo group incerease slightlyafter eight weeks of endurance training. Also LDL, cholesterol, Lpa and ApoA levels ofsubject in the experimental and placebo groups were not statistically different than thatof subjects in the control group. Furthermore, after 8 weeks of endurance training folicacid and vitamin B12 levels of the experimental group was statistically higher than thatof the placebo and the control groups. It was also found that experimental group?s MDAlevel were statistically lower than the placebo groups. Moreover, Coenzim Q10 levelswere increase drastically in the experimental and the placebo groups after 8 weeks ofendurance training.Key Words; Endurance training, homocysteine, Lipid, malondialdehyde, Coenzym Q10.