Vazodilatör solüsyonlarla mekanik distansiyon uygulanan safen vende apoptozisin yeri
The apoptosis in the saphena vein on which mechanic distention is applied with vazodilator solutions
  1. Tez No: 195726
  2. Yazar: RAFET TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RAHMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Safen ven, Apopitozis, Vasküler duvar, Saphena vein, Apoptotic, Vascular wall
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
1. ÖZETVazodilatör Solüsyonlarla Mekanik Distansiyon Uygulanan Safen Vende Apopitozisin YeriSafen ven greftinde oluşan endotel hasarının patogenezi günümüzde halen tartışılmaya devam edilmektedir. Safen ven greftinin endotel hasarının fizyopatolojisi için son zamanlarda ileri sürülen teoriler intrinsik venöz duvar anormallikleri nedeniyle oluşan hasar ve bunun sonrasında ortaya çıkan endotel harabiyetidir. Yapılan çalışmalarda kan damarı duvarının hücresel kompozisyonunun ve morfolojisinin kontrolünde vasküler hücre apopitozisinin rolü olabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmamızda safen ven grefti hazırlarken değişik farmakolojik ajanların ilave edildiği solüsyonlarla oluşturulan mekanik distansiyonun apopitotik aktivite üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya her iki cinsten, koroner arter bypass greft operasyonu geçirecek varis ve venöz yetmezlik tanısı almamış sağlıklı vena safena magna (VSM)'ya sahip toplam 32 hasta alındı. Grup1 (Kontrol), Grup 2 (Verapamil), Grup 3 (Nitrogliserin) ve Grup 4 (Papaverin) olmak üzere toplam dört grup oluşturuldu. Her gruba 8 hasta dahil edildi. Her dört grubun vena safena magnasından doku örnekleri alındı. Doku kesitlerinde immünohistokimyasal boyama ile proapopitotik bax ve kaspaz-9 ve antiapopitotik bcl-2 araştırıldı.Histomorfolojik olarak kontrol ve papaverin solüsyonlarla hazırlanan safen vende vasküler yapının bozulduğu, endotel harabiyeti ve aterosklerotik zemine doğru gidişin hızlı olduğu gözlendi. Verepamil ve nitrogliserin ile hazırlanan safen vende ise vasküler yapının korunduğu minimal düzeyde intimada endotel harabiyeti olduğu gözlendi.İmmunohistokimyasal çalışmalarda ise tüm gruplarda kullanılan safen ven çalışmalarda özellikle bax daha fazla olmak üzere kaspaz hücrelerinin de yoğun şekilde boyandığı gözlendi. Bax boyanması anlamlı kabul edilirken tüm gruplarda kaspaz boyanması biribirine yakın sonuçlar elde edildiği için anlamlı kabul edilmedi. Kontrol ve papaverin grubunda bcl-2 az boyanırken verapamil ve nitrogliserin çalışmalarında ise daha fazla bcl-2 boyandı ve anlamlı kabul edildi.Sonuç olarak histomorfolojik olarak endotel harabiyetinin ve aterosklerozise gidişin hızlı görüldüğü papaverin ve kontrol solüsyonlarının kullanıldığı safen vende apoptotik aktivitenin fazla olduğu, endotel harabiyeti ve aterosklerozisin daha az görüldüğü verepamil ve nitrogliserin solüsyonlarının kullanıldığı safen vende ise apoptotik aktivitenin daha az olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
1. ABSTRACTThe Apoptosis in the Saphena Vein on which Mechanic Distention is applied with Vazodilator SolutionsThe pathogenesis of the endothelium damage which had occurred on the saphena vein graft is still in discussion, although various theories have been developed. The theories which recently have been brought forth for the physiopathology of the endothelium damage on the saphena vein graft are the damage and the pursuing decadence caused by the intrinsic venous wall abnormalities. It has been urged in researches that, the vascular cell apoptosis can be a part in the control of the cellular composition and its morphology of the wall of the blood vessel. We?ve aimed in this study, to research the role of apoptotic activity in the achievement of the endothelium damage caused by the mechanical distension developed by the solutions on which pharmacologic agents (used for preparing saphena vein graft) were added, by determining the pro- apoptotic conditions (bax and kaspaz- 9), and the anti- apoptotic conditions (bcl-2).32 patients who will undergo coroner arterial bypass graft operations of both kind, and who have healthy vena saphena magma without insufficiency in varicose veins and venous, were object to the study. Four groups were formed in total of which Group 1 had 8 patients (Kontrol), Group 2 had 8 patients (papaverine), Group 3 had 8 patients (Verapamil) and Group 4 had 8 patients (Nitroglycerin). Tissue specimens were taken out of the vena saphena magna of each group. Immunohistochemical coloration, and the pro- apoptotic bax and kaspaz- 9 and anti- apoptotic bcl- 2 were researched in the tissue specimens.It?s observed that the vascular structure rendering in the saphena vein (which was prepared with papaverine solutions as a control arrangement in histomorphologic sense) was spoilt, and that a fastidious tendency to the atherosclerotic, and cause endothelium damage. In the saphena vein which was prepared with Verepamil and nitroglycerin, it was observed that the vascular was protected, and that endothelium damage was at minimum level in the intima.It?s observed in Immunohistochemical studies that, the cells of which especially the bax the most, and the kaspaz cells were colored very intensely during the saphena vein studies which were applied by every group. That the Bax was colored seemed semantic, however, the colored kaspaz caused the occurrence of results which were close to each other, and this wasn?t perceived as semantic. The bcl-2 was less colored in the control and papaverine group while in the verepamil and nitroglycerin group more bcl-2 was colored, and this was perceived as semantic.Finally it?s observed that apoptotic activity was acute in the saphena vein where papaverine and control solutions (in which a fastidious tendency to the atherosclerotic, and endothelium damage in histomorphologic sense was encountered) were used, it was also observed that in the saphena vein where verepamil and nitroglycerin solutions (in which a decrease was noticed in endothelium damage and the atherosclerosis) were used, occurred less apoptotic activity.