Bazı 6-(tiyazol-4-il)-2-okso-3h-benzoksazol türevlerinin sentezi ve siklooksijenaz inhibitör etkileri üzerinde çalışmalar
Studies on the synthesis and cox inhibitory activities of some 6-(thiazole-4-yl)-2-oxo-3h-benzoxazole derivatives
- Tez No: 195733
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 3-diaril COX-2 inhibitörleri, 2-okso-3Hbenzoksazol, tiyazol, Tx sentaz inhibitörleri, 3-diaryl heterocyclic COX-2 inhibitors, 2-oxo- 3H-benzoxazole, thiazole, Tx synthase inhibitors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu tez konusu kapsamında hem selektif COX-2 inhibitör hem de Tx sentaz inhibitör aktiviteyi aynı molekül yapısında tasıyarak olası kardiyovasküler yan etkilerinden arınmıs moleküllerin tasarlanması, sentezi ve siklooksijenaz izoformları (COX-1 ve COX-2) üzerinde inhibitör aktivitelerinin arastırılmasını amaçladık. Daha önce bildirilmis 1,3-diaril sübstitüe heterosiklik ana yapısını tasıyan COX-2 inhibitörleri ve Tx Sentaz inhibitörleri temel alınarak tasarlanmıs yapılarımızda, tiyazol merkez halkası etrafında aril sübstitüentleri olarak 2-okso-3H-benzoksazol ve sübstitüe fenil halkaları meta konumlarda yerlestirilmistir. 2-okso-3H-benzoksazol halkasının 3. konumunda asetik asit ve esterleri ve fenil halkasının 2. ve 4. konumlarında ?F, -Cl, -OCH3 gibi sübstitüentlerle türevlendirmeye gidilmistir. Sentezlenen bilesiklerin yapıları IR, 1H-NMR ve elementel analiz verileri ile kanıtlandıktan sonra, 10 ?M bilesik konsantrasyonunda, COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerinde inhibitör aktiviteleri arastırılmıstır. Sentezlenen bilesiklerden etil 2-[6-(2-(4-florofenil)-1,3- tiyazol-4-il)-2-okso-3H-benzoksazol-3-il]asetat (10), etil 2-[6-(2-(4- klorofenil)-1,3-tiyazol-4-il)-2-okso-3H-benzoksazol-3-il]asetat (11) ve etil 2- [6-(2-(4-metoksifenil)-1,3-tiyazol-4-il)-2-okso-3H-benzoksazol-3-il]asetatın (12) COX-1 inhibitör etkileri tespit edilmistir. Aktivite açısından ester kalıntısı ve fenil halkasının para konumunda elektron çekici sübstitüent varlıgı önemli gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis dissertation is to perform the synthesis of compounds which may have dual COX-2 and Tx synthase inhibitory activities, therefore minimizing side effects such as the cardiovascular problems currently associated with COX-2 inhibitors and to evaluate in vitro COX inhibitory activities of the synthesized compounds. The compounds were designed by inspiration from 1,3-diaryl heterocyclic COX-2 inhibitors and tromboxane synthase inhibitors. These compounds carry thiazole as a central heterocyclic ring substituted with 2- oxo-3H-benzoxazole and substitue phenyl moiety at meta positions. The derivatives that bear acetic acid or ester function at position 3 of 2-oxo-3Hbenzoxazole and -F, -Cl, -OCH3 substituted phenyl ring at o- or ppositions have been synthesized. After structure elucidation of compounds by means of IR, 1HNMR and elementary analysis, the COX-1 and COX-2 inhibitory activities were screened at 10 ?M concentration. Ethyl 6-[2-(4-florophenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3Hbenzoxazole- 3-yl]acetate (Compound 10), ethyl 6-[2-(4-chlorophenyl)-1,3- thiazole-4-yl]-2-oxo-3H-benzoxazole-3-yl]acetate (Compound 11) and ethyl 6-[2-(4-methoxyphenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3H-benzoxazole-3- yl]acetate (Compound 12) have shown selective COX-1 inhibitory activities. For inhibitory activities, the ester residue and para substitue phenyl ring with electron withdrawing groups are seem to be important.