Türkçe konuşan işitme engelli çocukların ad durum eklerini kullanım becerilerinin incelenmesi
Investigation of hearing imparied childrens use of nominal suffixes in Turkish
  1. Tez No: 195792
  2. Yazar: DUYGU EKİNCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET CEM GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Kulak Burun ve Boğaz, Linguistics, Education and Training, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: isitme engelli, ad durum ekleri, Hearing impairment, nominal suffixes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalısma ilkögretime devam eden isitme engelli çocukların yalın, belirtme, yönelme, bulunma ve uzaklasma ad durum eklerinin kullanım durumlarının isiten çocuklardan farklılasıp farklılasmadıgını belirlemeyi hedeflemistir. Ayrıca isitme engelli çocukların ad durum eklerini kullanım becerilerin dogaçlama konusma, yazma ve ipucu ile konusma becerilerinde degerlendirilmesi ve yas, sınıf, okul, isitme kaybının derecesi ve birbirleriyle olan iliskilerinin gösterilmesi amaçlanmıstır. Bu çalısmaya Ankara ilinde bulunan Yahya Özsoy sitme Engelliler lkögretim Okulu (İÖİÖO) ve Kemal Yurtbilir sitme Engelliler lkögretim Okulu (KYİÖO)'nda 3., 4. ve 5. sınıfına devam eden 21 kız ve 21 erkek olmak üzere toplam 42 isitme engelli ögrenci ile brahim Bitik lkögretim Okulu (İBİÖO), 3., 4. ve 5. sınıfına devam eden 21 kız ve 21 erkek olmak üzere toplam 42 isiten çocuk katılmıstır. Örnekleme alınan her ögrenciye Türkçedeki hedef ad durum eklerinin kullanımına olanak saglayacak biçimde hazırlanmıs, her ek için bes resim olmak üzere toplamda 25 resimden olusan set kullanılmıstır. Veriler her ögrenci ile bire bir görüsülerek toplanmıs; çocukların konusmaları video kamera aracılıgı ile kaydedilmistir. Arastırma sonucunda elde edilen bulgular SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 istatistik analiz programı ile analiz edilmistir. Arastırma sonucunda, isitme engelli çocukların yalın, belirtme, yönelme, bulunma ve uzaklasma ad durum eklerini kullanım becerilerinin isiten çocuklarda istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılastıgı saptanmıstır. sitme engelli çocukların isiten akranları gibi ek kullanım becerileri gelistiremedigi gözlenmistir. Ayrıca, isitme engelli çocukların dogaçlama konusma üretimleri, yazma becerileri ve ipucu ile konusma becerileri arasındaki anlamlı bir farklılık bulunmadıgı tespit edilmistir. Ayrıca, üç farklı beceri alanında (dogaçlama konusma üretimleri, yazma becerileri ve ipucu ile konusma üretimleri) elde edilen degerlerin isitme engelli çocukların yas, sınıf, okul ve isitme kaybının derecesi ile karsılastırılması sonucunda, hedef degiskenler ile ad durum eklerinin kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Arastırma sonuçları, isitme engellilerdeki dil gelisiminin sadece bu degiskenlerden kaynaklanmadıgı göstermektedir. sitme engelli çocuklarda dil gelisimi incelenirken, isitme kaybının tanılanma ve cihazlandırma yası, egitime baslama yası, okul türü gibi birçok degiskenin ele alınması gerektigi düsünülmektedir. leriki arastırmaların bu degiskenlerin yanında, ad durum eklerinin kullanımlarının okul yasamının tüm asamalarına uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the differences between normally hearing children and hearing impaired children on the use of nominative, accusative, dative, locative and ablative nominal suffixes in Turkish. In addition, the use of nominative suffixes of hearing impaired children in spontaneous speech, writing ability and speech with probe ability was investigated and correlated with age, grade, school and level of hearing impairment. This study was conducted in Yahya Özsoy and Kemal Yurtbilir Hearing Impaired Primary School located in Ankara. Twenty-one girl and 21 boy hearing impaired children who have attended 3rd, 4th or 5th grade level of these schools, and 21 girl and 21 boy normally hearing children who have attended 3rd, 4th, or 5th grade level in brahim Bitik Primary School, have participated in the study. The results of this study were analyzed by using SPSS 15.0. The results have shown that the hearing impaired children?s use of nominal suffixes was significantly different from those of normally hearing children. However, the use of nominal suffixes in the area of spontaneous speech, writing and speech with probe was not significantly different from each other. In addition, correlation of age, grade level, school and level of hearing impairment level did not differentiated in the three ability areas. The results of this study have shown that language development of hearing impairment children were not only related with those variables. It is suggested that further research should pay attend various variable that could affect language development of hearing impaired children and should conduct all grade level of school life.