Hacettepe üniversitesi beytepe kampusu kız yurdunda kalan öğrencilerin öğrenci sağlık merkezi’nin hizmetleri hakkındaki bilgi düzeyleri ve sağlık merkezini kullanma davranışları
The students knowledge on health services provided by the students health center and the utilization behaviour of the services by students living in girls dormitory at beytepe campus of hacettepe university
  1. Tez No: 195884
  2. Yazar: ENSAR ÖZKIZIKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, genç, saglık merkezi, Adolescent, Youth, Student?s Health Center
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalısma Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kız Yurdu'nda kalan ögrencilerin Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleskesi Ögrenci Saglık Merkezi hakkındaki bilgilerini ve kullanma davranıslarını ögrenmek amacı ile yapılmıstır. Bu amaçla kız yurdunda uygulanan ankette ögrencilerin çok yetersiz bilgiye sahip oldukları görülmüstür. Ögrencilerin saglık merkezi hakkındaki bilgileri saglık merkezini kullanmaları ile dogru orantılıdır. Ögrencilerin çogu saglık merkezini tedavi amaçlı görmektedirler. Ögrencilerin %91,2'si muayene olmak ve %34,9'u reçete yazdırmak, sadece %1,5'i danısmanlık almak için ögrenci saglık merkezine gelmektedir. Ögrenciler saglık merkezinin en çok (%33,6) temiz ve düzenli olma özelligini begenmektedirler. kinci sırada, bürokrasinin olmaması, tahlil ve islemlerin hızlı sonuçlanması (%33,4) gelmektedir. Memnun olmadıkları konular ise doktorların olumsuz davranısları ve muayene/bilgi yetersizlikleri (%40,8), eczanede her ilacın olmaması (%24,0) ile tahlil ve imkan kısıtlılıkları (%12,2) gelmektedir. Sonuç olarak bilgi eksikligi ve yanlıs kanı saglık merkezinin kullanılmasını azaltmaktadır. Saglık merkezi, tanıtım ve egitim faaliyetlerine devam etmelidir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with the objective to determine the students? knowledge on health services provided by the Student?s Health Center and the utilization behaviour of the services by students living in Girls? Dormitory at Beytepe Campus of Hacettepe University. According to the results of the survey; the students? knowledge on the health services was insufficient. Their knowledge on the health services has a linear effect on the utilization of the services. Most of the students perceive the health services only as curative oriented. 91.2% of the students had visited the health center for an examination and 34.9% to get a prescription, only 1.5% to get information/counseling on health issues. In the first place, 33.6% of the students were satisfied with the cleanliness and tidyness of the health center. Secondly; they are pleased that there are no unnecessary bureaucratic procedures and laboratuary analysis are being done rapidly (33.4%). The issues which they were not satisfied were mistreatment and insufficient medical knowledge of the physicians (40.8%), lack of medicines at health center?s pharmacy and limited possibilities of the laboratory analysis (12.2%). In conclusion, insufficient knowledge and incorrect opinion reduces the utilization of the health services provided by the Student?s Health Center. The Student?s Health Center should continue their information and education activities.