İlköğretim 2.,3.,4.,5. ve 6. sınıf öğrencilerinin eğitiminde tasarımcı düşünce eğitim modelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects on the 2.,3.,4.,5. and 6. grade students who perform in the design thinking education model
  1. Tez No: 195885
  2. Yazar: MÜNEVVER ÖZEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. NECATE BAYKOÇ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarımcı Düsünce, Yaratıcılık, Üstün Yeteneklilik, Design Thinking, Creativity, Giftedness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu arastırma, özel bir ilkögretim okulunda uygulanmakta olan Tasarımcı Düsünce Egitim Modeli'ni degerlendirmektedir. Tasarımcı düsünme becerileri arasında zeka/yetenek durumu (üstün zeka, normal zeka düzeyi), yas ve cinsiyet arasındaki farklılıgı test etmektedir. Kontrol listesi puanlarının cinsiyete, yetenek durumuna ve yasa göre anlamlı farklar gösterip göstermedigini test etmek için, puanların alt gruplarda normal dagılmaması nedeniyle parametrik olmayan istatistikler kullanılmıstır. Test puanlarının cinsiyete ve yetenek durumuna göre karsılastırılmasında Mann Whitney U testi , yasa göre karsılastırılmasında Kruskal Wallis testi uygulanmıstır.Çalısma ile ilgili veriler arastırmacı tarafından gelistirilen ve yaratıcı yazılı etkinlik, yaratıcı çizim etkinligi ve üç boyutlu tasarım adı altında üç grupta toplanan etkinliklerin ikinci, üçüncü, dördüncü, besinci ve altıncı sınıf olan normal gelisim gösteren ögrencilerle; uzman degerlendirmeleri sonucunda üstün yetenekli oldukları tanılanmıs ögrencilerden olusan toplam 83 ögrenciye uygulanması ile elde edilmistir. Arastırma bulguları, yazılı yaratıcı etkinlik, yazılı çizim etkinligi ve üç boyutlu tasarım arasında pozitif ve yüksek düzeyde korelasyon oldugunu göstermektedir. Tasarımcı düsünme becerileri yasa ve cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemis, yetenek düzeylerinde ise anlamlı farklılık gösterdigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This research evaluates that Design Thinking Model which has already been applied in a private primary school. This research is testing the differences between the ability of design thinking, age and sex. To test the scores according to sex, ability and age, non-parametric statics were used because the scores weren?t normally gathered in sub-group. Mann WHITNEY U. test was applied to compare the scores according to sex and ability, Kruskal WALLIS test was applied for age test. The results of this activity have been taken by applying to the normal students (2nd,3rd,4th,5th,6th grades) who were grouped in three (Creative writing activity, Creative drawing activity and 3 dimensional design activity) and also applied to 43 gifted students who were proved by the experts.The search results showed that creative writing,drawing and 3 dimensional design activities have positive and high level corelation. The ability of design thinking activites did not show. meaningful differences according to age and sex but showed meaningful differences about ability (gifted and talented children) levels.