Wingate anaerobik güç testinde optimal yükün belirlenmesi
Determination of the optimal load for thr wingate test
- Tez No: 195897
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. ALPER AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Su taşırma yöntemi, çevresel ölçüm tekniği, bacak hacmi, optimal yük, Water displacement volumetry, circumferential measurement techniques, leg volume, optimal load
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı wingate anaerobik güç testinde (WAnT); bazı antropometrik değişkenler ile bacak hacmini (BHÇ) ve kütlesini (BK) kestirmek ve bu kestirimden elde edilen tahminin değerler yardımıyla WAnT'inde optimal yükün (OY) belirlemesidir. Araştırmaya, yaşları 20-27 arasında değişen 20 erkek Spor Bilimleri öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmanın birinci bölmünde, WAnT'inde OY'ün tahmin edilmesinde BH ve BK su taşırma yöntemi ile ölçülmüş ve bu değerler antropometrik ölçümlere dayalı indirek yöntemlerle kestirilmiştir. Son bölümde ise WAnT'nde aşamalı yük artırımı ile OY'ler belirlenmiş ve bu yükler ile BH, BK, vücut ağırlığı (VA) ve yağsız vücut kitlesi (YVK) arasındaki ilişki incelenmiştir. Su taşırma yöntemi ile ölçülen bacak hacim (BHST) ile BHÇ değerleri arasındaki tutarlılık Bland-Altman yöntemi ile belirlenmiştir. OY değerleri ile BHST, BHÇ, BK, VA, YVK arasındaki ilişki Pearson Product Moment Korelasyon Katsayısı ve Step-Wise Regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. OY'lerarası farklar Tekrarlı Ölçümlerde ANOVA ile incelenmiştir. BHST ile BHÇ değişkenleri arasında doğrusal regresyon formül geliştirilmiştir. Bu formülün tanımlayıcılık katsayısı R2=.95 ve kestirim standart hatası .056 olarak bulunmuştur. OY'ler mutlak anaerobik güç (AG) değişkeni için 6.0±1.5kg, mutlak anaerobik kapasite (AK) için 7.0±1.1kg, mutlak anlık AG (AAG) için 6.0±1.5kg, VA'na oranlanmış anlık AG (R1AAG) için 7.0±1.5kg, VA'na oranlanmış AG (R1AG) için 7.0±1.5kg, VA'na oranlanmış AK (R1AK) için 7.0±1.1kg, YVK'ne oranlanmış anlık AG (R2AAG) için 7.0±1.5kg, YVK'ne oranlanmış AG (R2AG) için 7.0±1.2 kg ve YVK'ne oranlanmış AK (R2AK) değişkenleri için 7.0±1.0kg'luk yük olduğu bulunmuştur. VA ve YVK'ne oranlanmış değişkenlere ait OY'ler ile BHÇ, VA, YVK, BHST ve BK değişkenleri arasında anlamlı yüksek düzeyde bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca WAnT testinde anaerobik güç ve kapasite için belirlenmiş optimal yükler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the optimal load for the Wingate Anaerobic Test (WAnT). The sample of this study constituted of 20 volunteer male from a physical education students. The study was conducted in two sections; in the first section water displacement volumetry were used for the determination of leg, thigh, calf, foot volume and also circumferential measurement were used for the determination leg, thigh, calf, foot volume and mass. In the last section determination of optimal load measurement for the WAnT. Bland- Altman Method was used to compare with water displacement that was determined by volume and circumferential measurement that was determined by volume. After that, a regression formula was developed. For this formulas, while the R square (R2) value was .95 and the standart error value was calculated .056. In the second part of the study, optimal loads were determined differently for the relative values in terms of the highest level of absolute values. These loads were determined as; anaerobic power (AP) was 6.0±1.5kg, anaerobic capacity (AC) was 7.0±1.1kg, instantaneous anaerobic power (IAP) 6±1.5kg, instantaneous anaerobic power rated to body weight (R1IAP) was 7.0±1.5kg, anaerobic power rated to body weight (R1AP) was 7.0±1.5kg, anaerobic capacity rated to body weight (R1AC) was 7.0±1.1kg, instantaneous anaerobic power rated to lean body mass (R2IAP) was 7.0±1.5kg, anaerobic power rated to lean body mass (R2AP) was 7.0±1.2 kg and anaerobic capacity rated to lean body mass (R2AC) was 7.0±1.0kg. There was no significant relationship between optimal loads for the absolute values and optimal load obtained from body-weight, optimal load obtained from lean body mass and body weight, lean body mass, leg volume that was determined by water displacement, leg volume and lag mass which was calculated by circumferential measurement. As well, there was no significant differences between optimal loads determined to AP and AC in WAnT.