Mekanik bel ağrılı hastalarda dizin fonksiyonel durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the knee function on patients with mechanical back pain
  1. Tez No: 195917
  2. Yazar: BURÇİN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik bel agrısı, Q açısı, Rolland-Morris yetersizlik anketi, Lysholm diz skalası, SF-36 Saglık Taraması
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalısmamızın amacı mekanik bel agrılı hastalarda dizin fonksiyonel durumunu, esnekligini, kas kuvvetini, enduransını ve normal dizilimini degerlendirmek ve mekanik bel agrısının dizi etkileyip etkilemedigini belirlemektir. Çalısmaya 49 mekanik bel agrılı hasta ve 50 saglıklı birey dahil edilmistir. Mekanik bel agrılı hastaların ve kontrol grubunun postürleri, kas kısalıkları, esneklikleri, kas kuvvetleri, enduransları, Q açıları, VAS'a göre bel agrısı özellikleri ve Rolland-Morris yetersizlik anketine göre bele ait fonksiyonel durumu, Lysholm diz skalasına göre dizin fonksiyonel durumu ve SF-36 Saglık Taraması anketine göre yasam kalitesi degerlendirilmistir. Bu degerlendirmelerin sonucunda mekanik bel agrılı hastalar ve kontrol grubu arasında gövde lateral fleksiyonu, hamstring esnekligi, manuel kas testi degerleri, kuadriseps ve hamstring kaslarının 1 maksimum tekrarları, karın kaslarının ve diz kaslarının enduransı, Lysholm diz skalası, SF-36 Saglık Taraması verilerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmüstür. Mekanik bel agrılı hastalarda kuadrisepsin 1 maksimum tekrarında, diz enduransında ve Lysholm diz skalası degerlerindeki anlamlı azalma dikkat çekmektedir. Buna karsın Q açısında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıstır. Sonuç olarak; mekanik bel agrısı diz ekleminin dizilimini etkiler denemez, fakat mekanik bel agrılı hastalarda diz kaslarında kuvvet kaybı gözlenmistir. Mekanik bel agrılı hastalarda özellikle kuadriseps kas kuvvetinin azaldıgı dikkat çekmektedir. Bu nedenle mekanik bel agrılı hastalarda degerlendirme ve tedavi proramı kuadriseps kas kuvvetinin azalabilecegi düsünülerek düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the function, flexibility, endurance, and normal alignment of the knee by the patients with mechanical back pain and to understand the influence of the mechanical back pain on the knee joint. In this research study there are 49 patients with mechanical back pain and 50 patients as a control group. In both groups postural forms, muscle length, flexibility, endurance, and Q angle has been evaluated. Again in both groups back pain according to the VAS scale, and functions of the back according to the Rolland-Morris scale, functions of the knee according to the Lysholm knee scale, and overall physical and menthal health according to the SF-36 health scale have been evaluated.