Hastanelerin toplu beslenme servislerinde iş verimliliğinin ölçülmesi ve bunu etkileyen bazı etmenlerin incelenmesi
Measuring labour productivity of hospital food service systems and evaluating some of influencing variables
  1. Tez No: 195936
  2. Yazar: SEZEN İYİGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane toplu beslenme servisleri, is verimliliği, etkileyen etmenler, Hospital foodservice systems, labour productivity, influencing variables
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu arastırma hastanelerin toplu beslenme servislerinde is verimliliğinin ölçülmesi ve bunu etkileyen bazı etmenlerin incelenmesi amacıyla planlanmıs ve yürütülmüstür. Arastırmaya Ankara ilinde bulunan 5 özel hastanenin toplu beslenme servisinde çalısan 37 asçı alınmıstır. Arastırmada veriler toplanırken gözlem yöntemi ve sorusturma yöntemi kullanılmıstır. Hastanelerin toplu beslenme servislerinin verimliliği, çalısan adam-saat basına üretilen yemek sayısı hesaplanarak saptanmıstır. Buna göre hastanelerin toplu beslenme servislerinin verimlilik ortalaması 4.20±1.391'dir. Verimliliği etkileyen etmenler olarak; hastanenin fiziki kosulları (mutfak planı, mutfak alanı vb.), personel oranı, yönetici oranı, yatak kapasitesi, yatan hasta sayısı, kalan refakatçi sayısı, yatak doluluk oranı, üretilen yemek sayısı, çalısan memnuniyeti, araç-gereç yeterliliği, konserve ve dondurulmus gıda kullanımı gibi etmenler belirlenmis ve verimlilikle iliskileri incelenmistir. Hastanelerin yatak kapasitesi (r=0.979, p0.05). Bu arastırma sonucunda, toplu beslenme servisi yöneticileri yönetiminden sorumlu oldukları kurum ve kurulusların mevcut verimlilik durumunu ortaya koyan çalısmalar yapmaları ve bu çalısmalar doğrultusunda verimliliği artırmaya yönelik olarak verimliliği etkileyen tüm etmenleri gözönünde bulundurarak plan ve politikalar gelistirmeleri gerekliliği sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study has been planned and carried out to measure labour productivity of hospital food service systems? and to evaluate some of influencing variables. Thirty-seven cooks employing in 5 hospital food service systems in Ankara were enrolled. Observation, questionnaire, occupational stress and job satisfaction scale form have been used in collecting of the required data. Productivity of hospital food services? have been obtained by calculating the meals per human hour worked. According to this, hospital food services? productivity is found to be 4.20±1.391. The variables influencing productivity such as physical conditions of hospitals (kitchen plan, kitchen area, etc.), staff ratio, supervisor ratio, bed capacity, inpatient number, companion number, bed occupancy ratio, number of meals produced, job satisfaction, equipment sufficiency, usage of canned and frozen food were determined and the relation with productivity were examined. The relation between productivity and variables such as bed capacity (r= 0.979, p0.05). In conclusion it has been found that supervisors of food service systems? have to determine their actual state of productivity and develop new plans and policies in order to improve productivity.