Cerrahide profilaktik antibiyotik yaklaşımları ile yara infeksiyonu arasındaki ilişki
The effect of antibiotic prophylaxis in surgical site infections
- Tez No: 196010
- Danışmanlar: PROF.DR. DENİZ ŞELİMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan infeksiyonu, antibiyotik profilaksisi, Surgical site infection, prophylaxis antibiotic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Arastırma, ortopedi ve beyin cerrahisi servislerine elektif cerrahi girisim için yatırılan hastalara profilaktik antibiyotik uygulaması ve bu uygulamaların cerrahi alan infeksiyonuna etkisini analiz etmek amacıyla planlandı. Arastırma evrenini stanbul'da bir üniversite hastanesinin ortopedi ve beyin cerrahisi servislerinde yatan hastalar olusturdu. Evreni temsil edecek örneklem sayısı 154 hasta olarak belirlendi. Veriler arastırmacı tarafından hazırlanan ?Hasta zlem Formu?aracılıgı ile yüz yüze görüsme yöntemi kullanılarak, cerrahi girisimden taburcu olana kadar her gün cerrahi alan infeksiyonu ve aldıgı antibiyotik yönünden izlenerek ve taburcu olduktan sonra birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı aylarda telefon anketi uygulanarak toplandı. Arastırmada yas, vücut agırlıgı, boy, beden kitle indeksi, sigara kullanımı, ASA skoru, cerrahi girisim sekli, ameliyat süresi, hastanede kalıs süresi, kan transfüzyonu ve profilaktik antibiyotik kullanımının cerrahi alan infeksiyonu ile iliskisi incelendi. Verilerin degerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama (X), x2 ve t-testi kullanıldı. Cerrahi alan infeksiyonunu önlemenin en önemli adımı öncelikle yüksek risk faktörlerini saptamaktır. Arastırma sonunda cinsiyet, postoperatif dönemde hastanede kalıs süresi, transfüzyon, ASA skoru, idrar sondası uygulaması ve artan yasla birlikte cerrahi alan infeksiyonu arasında anlamlı farklar bulundu. Diger risk faktörleri ile cerrahi alan infeksiyonu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamadı. Cerrahi alan infeksiyonu ile profilaktik antibiyotik kullanımı ve antibiyotik dozu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadıgı belirlenmistir. Profilaktik antibiyotik verilme zamanı açısından antibiyotiklerin insizyondan iki saat önce verilmesinin infeksiyon riskini arttırdıgı ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadıgı belirlense de, profilaktik antibiyotik uygulamasının anestezi indüksiyonu sırasında ya da insizyondan en geç 30-60 dakika içinde yapılması gerektigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this analytical study was to determine the effect of prophylactic antibiotic use on surgical site inefction after elective operations in neurosurgery and orthopedic departmants. The scope of this research covered the patients in neurosurgery and orthopedic departmants at a university hospital in stanbul. The number of patient included in this study was 154. All the patients observed from the day of operation to the end of hospitalization, about the sings of infection. The patients were asked about the sings and symptoms of infection after discharge. n this study risk factors like age, sex, body weight height, smoking, diabetes mellitus, ASA classification, duration of operation, type of surgery, preoperative stay in hospital, urinary catheter use and blood transfussion were evaluated. All the datas were evaluated by using percentages, x2 , t-test. The initial step toward preventing surgical site infection is to identify the highrisk factors. At the end of the study it is found that age, sex, urinary catheter use, duration of hospitalization and ASA score were releated with the develepment of surgical site infection. Other risk factors were not releated with surgical site infection. No statistically significant decrease in surgical site infection rate was demonstrated by using antibiotic prophylaxis and antibiotic dosage. The application of prophylactic antibiotic 2 hours before the first incision increased the surgical site infection risk but it wasn?t statistically significant. t is recomended that the most suitable time for application of prophylactic antibiotic is during induction of anesthesia or 30-60 minutes before the first incision.