Kök yüzeyi başlangıç lezyonlarının demineralizasyon ve remineralizasyonun incelenmesi
Evaluation of demineralization and remineralization of root surface incipient lesion
- Tez No: 196016
- Danışmanlar: PROF. FUNDA YANIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök yüzeyi baslangıç lezyonu, QLF, Ultrason, DIAGNOdent, CLSM, Fluorid, Root surface incipient lesion, OLF, Ulrasound, DIAGNOdent, CLSM, Fluoride
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kök yüzeyi restorasyon basarısı için zor bir bölgedir. Kök çürüklerinin erken ve kantitatif tespiti koruyucu tedavi açısından önemlidir. Çalısmanın amacı; Kök yüzeyi baslangıç lezyonlarının ve bunların remineralizasyonunun kantitatif tespiti ve tespit cihazlarının etkinliklerinin in vitro ve in vivo incelenmesidir. Bu nedenle, QLF, DIAGNOdent, Ultrason, CLSM cihazları in vitro, ayrıca QLF in vivo olarak degerlendirilmeye alınmıslardır. In vitro, çekilmis insan dislerinin kök yüzeylerinden hazırlanan örneklerin (4×2×3 mm) (n:64) yarısı cilayla kapatılarak (baseline) in vitro mikrobiyal çürük modelinde demineralize edilmistir. Demineralize alanlar QLF, Ultrason, DIAGNOdent, CLSM ile ölçülmüstür. Remineralizasyon için her grupta 21 örnek olacak sekilde üç grup olusturulmustur. Birinci grup yapay tükürükte bekletilmis (0 ppm fluorid). kinci gruba 1100 ppm fluoridli dis macunu uygulanmıs (2×1), üçüncü gruba 1100 ppm fluorid (2×1) ve Bifluoride12 fluorid vernigi (haftada 1 kez) uygulanmıstır. Remineralizasyon modeli bir ay boyunca uygulanmıstır. In vivo, 15 hastada tespit edilmis 54 kök yüzeyi baslangıç lezyonu QLF ile degerlendirilmis ve remineralizasyon için birinci günden itibaren bir ay boyunca haftada bir kez Bifluoride12 fluorid vernigi uygulanmıstır. Ziyaretlerde QLF ile ölçümler yapılmıstır. In vitro; QLF, baseline ile demineralizasyon arasında, demineralizasyon ile ikinci ve üçüncü remineralizasyon grupları arasında fark bulmustur. DIAGNOdent, baseline ile demineralizasyon arasında fark bulmus ancak demineralizasyon ile remineralizasyon arasındaki farkı bulamamıstır. Ultrason, baseline, demineralizasyon ve remineralizasyon arasındaki farkları bulamamıstır. CLSM demineralizasyon ve saglam yüzey arasındaki farkı belirlemis ancak demineralizasyon ve remineralizasyon farkını belirleyememistir. In vivo; QLF ölçümlerinde Q degerleri istatistiksel farklılık göstermistir. Sonuç olarak; Bir ay sonunda kök yüzeyi baslangıç lezyonlarının remineralize olabildigi in vitro ve in vivo olarak tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Root surface is difficult for obtaining succesful restoration. It?s important to determine root caries earlier for preventive treatment. Aim of this study was to quantify root surface incipient lesions and remineralization of these lesions also evaluate facilities of diagnosis devices. For this purpose, QLF, DIAGNOdent, Ultrasound, CLSM were included into in vitro study and also QLF was evaluated clinically. In vitro, samples (4×2×3 mm) (n:64) were selected from extracted human teeth. Before demineralization in vitro microbial caries model, samples? halves (baseline) were covered with varnish. They were evaluated by QLF, Ultrasound, DIAGNOdent, CLSM. For remineralization, samples were chosen for three groups (n:21, each group). At first group, samples were kept in artificial salivia (0 ppm fluoride). At second group, 1100 ppm fluoride was applied (2×1). At third group 1100 ppm fluoride (2×1), Bifluoride12 fluoride varnish was applied (each week). In vivo, 15 patients (n:54) with root surface incipient lesions were chosen. Lesions were detected, quantitated by QLF. They were remineralized with Bifluoride12 fluoride varnish for a month at each week. Recalls were evaluated by QLF. In vitro, QLF differentiated demineralization and baseline, also demineralization and second, third remineralization groups. CLSM differentiated demineralization and baseline, it couldn?t differentiate demineralization and remineralization. Between baseline, demineralization, remineralization Ultrason results there wasn?t difference. DIAGNOdent measured differnce between baseline and demineralization, it couldn?t measure differnce between demineralization and remineralization. In vivo, Q values of QLF showed differences at all recalls. It?s concluded, remineralization of root surface incipient lesions could be quantified in vitro and in vivo.