Tme artroskopisi uygulanan dejeneratif temporomandibuler eklem hastalarında sinoviyal mikrovaskülarizasyonun power doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of synovial microvascularization using power doppler ultrasonography in arthroscopically treated patients with degenerative temporomandibular joint disease
  1. Tez No: 196022
  2. Yazar: ALTAN VAROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELÇUK BASA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Dentistry, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: temporomandibuler eklem, sinovitis, power doppler ultrasonografi, artroskopi, Temporomandibular joint, synovitis, power doppler ultrasonography, arthroscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısmanın amacı, TME sinovitis olgularında, sinoviyal enflamasyonun ve mikrovaskülarizasyonun ortaya konulması ve TME artroskopisinin sinoviyal mikrovaskülarizasyonu hangi yönde degistirdigini tespit etmektir. Çalısmamızda, dejeneratif TME bulguları tespit edilen, MRI ve klinik bulgular ile TME sinovitis saptanan hastaların, artroskopi öncesi Power Doppler Ultrasonografi (PDUSG) ile sinoviyal mikrovaskülarizasyonu tespit edildi. Artroskopi sonrası 3 aylık PDUSG tetkikleri ile artroskopi uygulamasının sinoviyal mikrovaskülarizasyonu hangi yönde etkiledigi takip edildi. Bu çalısma Marmara Üniversitesi Dishekimligi Fakültesi Agız-Dis-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı'na TME sikayetleri ile basvuran bireyler üzerinde yapılmıstır. Klinik muayeneleri M.Ü.D.F. Agız-Dis-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapılan hastalar M.Ü.T.F. Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'na TME MRI ve PDUSG tetkikleri için gönderilmistir. Tedaviye alınan hastaların MRI ve PDUSG tetkikleri dogrultusunda M.Ü.D. F. Protetik Anabilim Dalı'nda oklüzal splintleri hazırlanmıstır. Klinik olarak agrı ve dejeneratif eklem hastalıgı tespit edilen bireylere 1-3 ay arası splint kullanımından sonra M.Ü.D.F. Agız-Dis-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı'nda diagnostik TME artroskopisi ile beraber lavaj ve lizis yapılmıstır. Çalısmamızda postoperatif 2. ayda alınan PDUSG görüntüleri ile artroskopi sonrasında sinoviyal mikrovaskülarizasyon da anlamlı derecede azalma oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the affect of TMJ arthroscopy on synovial microvascularization by comparing the grades of synovial microvascularization which were measured by power doppler ultrasonography scans in preoperative and postoperative period for patients with TMJ synovitis. Radiologic and clinical examinations were performed by magnetic resonance imaging and manuel palpation for internal derangements .The PDUSG scans were obtained preoperatively to assess the presence of synovial microvascularization. The postoperative PDUSG scans were taken in a period of 3 months following the arthroscopic surgery to demonstrate any change in synovial microvascularization. This study was conducted on symptomatic patients with degenerative TMJ disease in Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery. After the first clinical examinations , which were held in the Department of Oral and Maxillofacial Surgery; the patients were referred for MRI and PDUSG scans to Department of Radiology, School of Medicine, Marmara University. Occlusal TMJ splints were fabricated in M.U. Faculty of Dentistry, Department of Prosthodontics. Patients used occlusal splints for period of 1 ? 3 months . Diagnostic TMJ arthroscopy with lavage and lysis was performed after failed comprehensive conservative treatment for internal derangements of TMJ patients. After two months of postoperative period , the PDUSG scans confirmed significant decrease in the levels of synovial vascularization..