Kan transfüzyonunda viral enfeksiyon etkenlerinden korunmada serum neopterin tespitinin etkisi
Contribution of determining serum neopterin to avoid from viral infection agents in blood transfusion
- Tez No: 196131
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP SÜMER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Neopterin, blood donors, transfusion-transmitted viruses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hücresel immün yanıt aktivasyonun duyarlı bir belirleyicisi olan neopterin, gama interferon ile aktive olmuş monosit/makrofajlar tarafından üretilmektedir. Neopterin düzeylerinin tespiti, çeşitli enfeksiyonlar (özellikle viral), malign hastalıklar, graft atılımı, inflamatuvar hastalıklar, nörolojik ve kardiovasküler hastalıkların tanısında, prognoz ve tedavi etkinliğinin takibinde özgül olmayan bir belirleyici olarak klinik değere sahiptir. Neopterin düzeylerinin, özellikle viral enfeksiyonların erken dönemlerinde özgül antikorların pozitifleşmesinden önce serumda yükselmeye başlaması kan donörlerinin enfeksiyözite yönünden taranmasına olanak sağlamaktadır. Bu durum neopterinin kan bankacılığında önem kazanmasına neden olmuştur. Bu çalışma, kan donörlerinde neopterin düzeylerinin taranması amacıyla planlanmış, yüksek düzey saptanan donörlerde viral özgül IgM antikorlarına bakılarak donörlerde olası bir viral enfeksiyonun araştırılması ve böylece neopterinin kan yoluyla viral bulaş riskini azaltmadaki öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kan Merkezine başvuran ve rutin tarama testleri (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, RPR) negatif olan 18-55 yaş arasındaki 36 kadın, 388 erkek olmak üzere toplam 424 kan donöründe neopterin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışılmıştır. Neopterin düzeyleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Donörlerin 407'sinde (%96.0) neopterin düzeyi normal (
Özet (Çeviri)
Neopterin, which produced by monocytes/macrophage that was activated by gama interferon is a sensitive marker for activation of cellular immun response. Determination of neopterin levels has clinical value as a nonspesific marker in various infections (especially viral ones), malign diseases, greft rejection, inflammatory diseases and diagnose, prognose and following the effieceny of treatment in neurological and cardiovascular diseases. The elevation in neopterin levels, which begins especially in early stages of viral infection before spesific anticors becomes positive, enable infectivity screen tests for blood donors. This make neopterin more important in blood banking. This study was aimed to demonstrate the importance of neopterin in reducing the risk of viral infecitivity of blood donors and for this reason this study was planned to determine neopterin levels in blood donors and then spesific viral Ig M anticors in the donors which had elevated neopterin levels. For this purpose, the neopterin levels studied by ELISA in 424(36 female, 388 male, age18-55) patients at who applied to Cumhuriyet University Blood Center and had negative routine screen tests (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, RPR). There is no significant difference in neopterin levels by sex (p>0.05). Neopterin level was normal in 407 donor (%96,0) and elevated (?11 nmol/L) in 17 (%4) donor. The donors who had elevated neopterin levels has gone further evaluations. This evaluation includes taking blood samples to investigate viral markers (CMV, EBV, HSV, human Parvovirus B19 spesific IgM anticors). Positive CMV-IgM in 3 and positive HSV-IgM in 1 of these donors was detected. We are thinking that detecting neopterin levels in blood banks and blood centers will provide maximum security in blood transfusion.