2000-2004 yılları arası malatya ili sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of health services in malatya between 2000-2004 years
  1. Tez No: 196208
  2. Yazar: GÜLFEM ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAİM YOLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, health indicators, health services
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma ile 2000 -2004 yılları arasındaki 5 yıllık dönem içinde Malatya ilindeki sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre Malatya nüfusunun bu yıllar arasında artış gösterdiği, genç bağımlı nüfusun yaşlılara göre, nüfus artış hızının il merkezinde, köylere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yıllar içinde toplam canlı doğum sayısında ve sağlık personeli eşliğinde yapılan doğumlarda artış bulunmaktadır. Bebek ve 0 ? 4 yaş arası çocuk ölümlerinde azalma gözlenmektedir. Bebek ölümleri arasında en fazla ölüm hızı perinatal dönemdedir. Kentte bulaşıcı hastalıklar ve solunum yolları hastalıkları sık görülmektedir. Ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk sıraları Beyin Damarları ve Kalp Hastalıkları almaktadır. 2002?2003 yılı Malatya ilinin sağlık ocakları ve sağlık evlerindeki personelin doluluk oranı Türkiye ortalamasının üstündedir. Sağlık kayıtları düzenli tutulmuştur. Bağışıklama ve doğum kontrolü uygulamaları yeterli düzeydedir. Genel sağlık göstergeleri Türkiye göstergelerine paralel seyretmektedir. Malatya'da koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde niceliksel açıdan belirgin bir sorun görülmemektedir. Sık görülen hastalıklar ve ölüm nedenleri dikkate alındığında kentte çevre sağlığı ile ilgili önlemlere ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusundaki sağlık eğitimine öncelik verilmesinin uygun olacağı söylenebilir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Malatya, sağlık göstergeleri, sağlık hizmetleri
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to evaluate of health services in Malatya between 2000-2004 years. The data was obtained from Deputy Provincial Health Officer. According to results of this survey, population of Malatya increased in this years. In urban area, population growth rate was higher than rural areas. Dependent young population was higher than older dependent population. In these years, there was a increasing in total alive births and births attended by trained personel. Infant and 0-4 ages mortality rate have been decreased. The most mortality rate was in perinatal stage. It has been seen that infectious and respiratory disease frequently. The most mortal diseases were serebrovascular and cardiovascular diseases. Fullness rate of health staff was higher than rate of Turkey. Health records were kept regularly. Vaccination and birth control services were satisfactory. Overall health indicators have shown parallelism with Turkey. There was no prominent problem in preventive and curative health care services quantitatively. It has been considered that environmental health measurements and health education for healthy life styles would be realized primarily in regard to frequent morbidity and mortality reasons.