Türkiye'nin borç stoklarının enflasyona etkisi: Modelleme ve analiz
The effects of Turkey's debts on inflation for Turkey: Modelling and analysis
- Tez No: 196317
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FAHRETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İçborç, dış borç, enflasyon, birim kök, kointegrasyon, Domestic debts, foreign debts, inflation, unit root, cointegration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTÜRKİYE'NİN BORÇ STOKLARININ ENFLASYONA ETKİSİMODELLEME VE ANALİZAyhan TOPCUAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİstatistik Anabilim DalıDanışman: Doç.Dr. Fahrettin ARSLANBu çalışmada Türkiye'nin 1995:1-2005:12 dönemi arasındaki iç ve dışborç stokları ilefiyatlar genel seviyesi (TEFE ve TÜFE) arasında kointegre bir ilişki olup olmadığıaraştırılmıştır. Kointegrasyon testine geçebilmek için serilerin bütünleşme sıralarıhesaplanmıştır. Her bir seriye birim kök testleri uygulanmış ve dört seride de birim kökerastlanmıştır. Daha sonra serilerin ilk farkları alınarak birim kök testi uygulanmış ve serilerinilk farklarının durağan olduğu görülmüştür. Seriler aynı dereceden eş bütünleşikolduklarından kointegrasyon testi Engle and Granger (1987) ve Johansen (1988) metodunagöre yapılmıştır. Her iki yöntemde de seriler arasında kointegre bir ilişkiye rastlanmamıştır.2006, 56 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECTS OF TURKEY?S DEBTS ON INFLATION FOR TURKEY:MODELLING AND ANALYSISAyhan TOPCUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of StatisticSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Fahrettin ARSLANIn this study, a possible cointegration relationship investigated between debt stocks -domestic and foreign debt stocks-and consumer - wholesale prices indices for the period1995:01-2005:12 in Turkey. In order to search cointegration relationship, series are checkedwhether they are integrated at the same level or not. According to unit root tests, all serieshave unit roots at level, but the first differences of the series are stationary. As the series areintegrated at the same order, cointegration tests proposed by Engle-Granger (1987) andJohansen (1988) are employed. As a result, it is observed that there is no cointegrationrelationship between debt stocks and inflation in the period investigated.2006, 56 pages