Ankara Garı-Ankara Kalesi aksı örneğinde özgün kent dokusuna yönelik kentsel yenileme çalışmasının peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi
From the view of landscape architecture discussion of urban regeneration in accordance with original urban structure in the case of Ankara Central Station-Ankara Castle axle
- Tez No: 196361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ulus, kentsel yenileme, kentsel canlandırma, tarihi kent merkezi, Ankara Kalesi, Ankara Garıi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ulus tarihi kent merkezi Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan itibaren Cumhuriyete,çağdaşlaşmaya ve Ankara'nın tüm tarihine tanıklık etmiştir. Zamanla kentteki aşırınüfus artışı, sanayileşme ve hızlı kentleşme sürecinde kent merkezi yer değiştirmeyebaşlamıştır. Yaşanan bu değişim zincirleme olarak nüfus kaybına, sosyaltabakalaşmaya, gelir gruplarının değişimine, plansız ve denetimsiz yapılaşmalarınartmasına, konutların çevresinde bakımsızlığa neden olmuştur. Sonuç olarak da tarihikent merkezi imajı giderek bozulmuştur.Bu çalışmada alan analizleri ve literatür çalışmasına dayalı bir yöntem kullanılmıştır.Bu çerçevede Ulus tarihi kent merkezindeki güçlü yönler/olanaklar ve zaaflar/engellerbelirlenerek alana yönelik öneriler getirilmiştir. Yapılan bu analizler doğrultusundaAnkara Garı - Ankara Kalesi aksı üzerinde tarihi kimliğini yitirmiş alanların peyzajmimarlığı meslek disiplini çerçevesinde özgün kent dokusunun kentsel yenilemeçalışmalarıyla nasıl korunup, eski canlılığının kazandırılabileceği irdelenmiştir.2006, 152 sayfa
Özet (Çeviri)
The historical city center Ulus witnessed the all history of Ankara,contemporaneousness and Republic since the beginning of the republic. For the timepassing, the city center has began to change place as a result of extreme increasingpopulation, industrialization and rapid urbanization. This relocation is continuouslycaused to population decrease, constitution of social grades, and changes of revenuegroups, increasing of haphazard and uncontrolled architecture and uncared out housingenvironments. As a result of these changes, the historical city center image is damaged.Scope(field) analysis and literature studies are used throughout this work. With the helpof these methods, strengths/opportunities and weaknesses/threats are identified for thehistorical city center Ulus. Consequently some suggestions are offered for this area.The area which lost its historical identity on the Ankara Central Station-Ankara CastleAxle is examined of how to preserve and bring early dynamics by the landscapearchitecture's point of view discussion of urban regeneration in accordance with originalurban structure with use of the above methods.2006, 152 pagesKey Words : Ulus, Urban renewal, urban regenaration, inner city regeneration, urbanhistory, Ankara Castle, Ankara Central Stationii