Kentsel tasarımın kent kimliği üzerine etkileri: Keçiören örneği
The effects of urban design on urban identity: The case of Keçiören
- Tez No: 196365
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: kent kimliği, kentsel tasarım, Keçiören, kent, Ankara, urban design, urban identity, Keçiören, city, Ankara
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKENTSEL TASARIMIN KENT KİMLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ:KEÇİÖREN ÖRNEĞİLeyla UÇKAÇAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. M. Emin BARIŞKent kimliğinin oluşum, değişim ve yeniden üretim süreçlerinde kentsel mekânlar önemli biryere sahiptir. Kentlerin kimliklerinin hızla bozunduğu ve kaybolduğu günümüz koşullarında,kentsel mekânlar ve bunların fiziksel ve sosyal yönlerinin tasarımı için bir araç olan kentseltasarımın önemi daha da artmaktadır.Tezin temel amacı, kentsel tasarım ve kent kimliği kavramlarını kapsamlı biçimdeirdeleyerek, bu kavramları güncel veriler ve yaklaşımlarla yeniden tanımlamak; kentkimliğinin oluşum, değişim ve yeniden üretim sürecinde kentsel tasarımın etkilerini ortayakoymaktır.Araştırmanın diğer bir amacı ise Ankara Keçiören'de yaşayanların başta kendi yaşamçevreleri olmak üzere, yaşadıkları kenti hangi öğelerle tanımladıklarını saptayarak kentkimliğini oluşturan öğeleri belirlemek; zaman içinde kimlik öğelerinde ve kent kimliğindemeydana gelen değişimleri ortaya koymak; bu değişimlerde kentsel tasarım çalışmalarınınrolünü incelemektir.Bu kapsamda yapılan çalışmada, kentsel tasarımın kent kimliğini hem fiziksel hem de sosyalaçıdan etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu; kentsel tasarımın kent kimliğini olumluetkileyebilmesi için kamu yararını başat hale getiren bir yaklaşımla ele alınması gerektiği;Keçiören'in kimliğinde meydana gelen değişimin en önemli nedenlerinden birinin oradagerçekleştirilen kentsel tasarım çalışmaları olduğu sonucuna varılmıştır.2006, 134 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECTS OF URBAN DESIGN ON URBAN IDENTITY:THE CASE OF KEÇİÖRENLeyla UÇKAÇAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Emin BARIŞUrban places have an essential position in the formation, adaptation and reproduction of the urbanidentity. As city identities are rapidly spoiling and disappearing in our times, the significance ofurban design, which is an instrument to design urban places and their physical and social aspects,increases.The basic aim of this thesis is to redefine the terms urban design and urban identity by means ofexamining these terms in a comprehensive manner, in the lights of recent data and approaches;and to expose the effects of the urban design in the process of change and reproduction of theurban identity.Another purpose of this study is to determine the elements figuring urban identity by determiningthe elements that the residents of Ankara Keçiören use to define the city they live in, andprincipally to determine their own neighborhood; to describe the alteration which occur in theiridentity elements in time; and to analyze the role of the urban design attempts in those changes.In this context, it is made as a conclusion that the urban design is a factor which has an effect onthe urban identity not only physically but also socially; urban design should be undertaken in thecourse that public utility is the first and foremost issue, so that urban design could influence urbanidentity positively; and the urban design practices applied in Keçiören are one of the main causesof the change in the identity of Keçiören.2006, 134 pages