Avrupa birliği tarım muhasebesi veri ağı (FADN) sistemi çerçevesinde Türkiye'de çiftçi kayıt sisteminin incelenmesi
The evaluation of farm register system in Turkey in the frame of EU farm accountancy data network (FADN) system
- Tez No: 196367
- Danışmanlar: PROF. TANER KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Muhasebesi Veri Ağı (FADN), Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Avrupa Birliği (AB), Entegre dare ve Kontrol Sistemi (IACS)i
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAVRUPA B RL Ğ TARIM MUHASEBES VER AĞI (FADN) S STEMÇERÇEVES NDE TÜRK YE'DE Ç FTÇ KAYIT S STEM N N NCELENMESCihan NAZLIAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Taner KIRALAvrupa Birliği'nin en önemli ve kapsamlı politikalarından biri olan Ortak TarımPolitikasının işleyişinin devamı ve alınan kararların sağlıklı olması açısından,istatistiğin ve kapsamlı bir veri ağının payı yadsınamayacak derecede büyüktür. Bufikirden hareket ederek, AB'de tarımsal veri tabanının eksikliğinin giderilmesi amacıyla1965 Tarım Muhasebesi Veri Ağı (FADN) oluşturulmuştur.`Avrupa Birliği Tarım Muhasebesi Veri Ağı (FADN) Sistemi Çerçevesinde Türkiye'deÇiftçi Kayıt Sisteminin ncelenmesi' başlığı altında ele alınan çalışmada, sistemin genelyapısı ve birlik içerisindeki uygulamalarının yanı sıra, Türkiye'de uygulanmakta olanÇiftçi Kayıt Sisteminin (ÇKS) kapsamı ve FADN ile benzeyen ve ayrılan noktaları elealınarak, ileriki dönemlerde FADN sisteminin uygulanmasında ÇKS'den faydalanılmaolanakları tartışılmıştır. Bunun yanında ÇKS'ye benzer bir nitelik taşıyan Entegre dareve Kontrol Sistemi (IACS) konusunda bilgi verilerek, mevcut sistemden IACS'a geçişinolanakları tartışılmıştır.2006, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EVALUATION OF FARM REGISTER SYSTEM IN TURKEY IN THE FRAMEOF EU FARM ACCOUNTANCY DATA NETWORK (FADN) SYSTEMCihan NAZLIAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor: Prof. Dr. Taner KIRALIn the scope provide the sustainability of the process of Common Agricultural Policy,which is one of the most intensive and important policies of European Union, andensure the precise of the decisions taken, the share of statistics and data network isremarkable important. Starting from this opinion, in order to get rid of the lack ofagricultural database in EU, in 1965, Farm Accounting Data Network (FADN) has beenestablished.In this study performed with the heading of ?The Evaluation of Farm Register Systemin Turkey in the Frame of EU Farm Accountancy Data Network (FADN) System?, thegeneral structure of FADN System, its implementations in the Union, current situationin Turkey, works done up to now and the precautions to be taken to reach the deservedlevel after defining the breakdowns were attempted to determine. Besides, by informingabout the Integrated Administration and Control System (IACS), which has similarcharacteristics with Farm Register System, the possibilities of transition to IACS fromcurrent system was discussed.2006, 98 pagesKey Words : Farm Accountancy Data Network (FADN), Farm Register System (ÇKS),European Union (EU), Integrated Administrative Control System (IACS).ii