Kayseri Şehir Hastanesi Yenidoğan yoğun bakım kliniğinde yatmakta olan neonatal sepsis tanılı hastalarda klinik ve laboratuvar bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings in neonatal sepsis patients hospitalized in Kayseri city Hospital neonatal intensive care clinic
  1. Tez No: 729631
  2. Yazar: MERVE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAŞTUĞ, DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Sepsis, Prematürite, Antibiyotik direnç, Newborn, Sepsis, Prematurity, Antibiotic Resistance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan sepsisi yaşamın ilk aylarında enfeksiyona ait sistemik işaret ve bulguların olduğu, yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden klinik bir sendromdur. Hemodinamik değişikliklerle birlikte diğer klinik belirtiler gösteren, bakteriyel, viral, fungal enfeksiyonların neden olduğu, yenidoğanda en sık görülen ve hayatı tehdit eden hastalıklardan biridir. Sepsise en sık neden olan patojenler zaman içinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu çalışmada Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde yatmakta olan kanıtlanmış sepsis ve klinik sepsis vakalarının değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mart 2020 ve Mart 2021 tarihleri arasındaki 1 yıllık süreçte neonatal sepsis tanısı konularak antibiyotik tedavisi başlanan 145 hasta gözlemsel olarak incelendi, bunlardan 63 tanesi çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların 27 (%42,9)'si kız, 36 (%57,1)'sı erkekti. Doğum haftaları 24-41 hafta aralığında olup medyan doğum haftası 30'du. Hastaların %80,9'u preterm, %19,1'i termdi. Hastaların %11,1'i erken neonatal sepsis, %88,9'u geç neonatal sepsisli vakalardı. Hastaların %55,5'inde Gram (+) etken, %23,9'unda Gram (-) etken tespit edilirken %20,6'sında üreme olmadı. En sık rastlanan klinik bulgular; beslenme intoleransı (%84,1), artmış O2 ve ventilasyon ihtiyacı (%77,8), bozulmuş periferik perfüzyon (%61,9) ve iritabiliteydi (%61,9). En az rastlanan klinik bulgular ise; peteşi (%6,3), vücut ısısı değişikliği (%7,9) ve idrar çıkışının azalmasıydı (%7,9). Gram (+) patojenlerden en sık koagülaz negatif stafilokoklar, Gram (-) patojenlerden en sık K.pneumonia görüldü. Gram (+)'lerin çoğu penisilin ve metisilline dirençli iken glikopeptid grubu antibiyotiklere direnç nadir görüldü. Gram (-)'lerde karbapenem direnci beklenenden fazlaydı, kolistin direnci olan hasta yoktu. Mortalite oranı %9,5'di ve Gram (-) grubunda ölen hasta sayısı istatistiksel olarak Gram (+) grubundan fazlaydı. Ortalama hastane yatışı süreleri ise 42 gündü. Sonuç: Yenidoğan sepsisinde etken patojenler ve antibiyotik dirençleri farklı ünitelerde hatta zaman içinde aynı ünitede farklılık gösterebilir. Yenidoğan ünitelerinde aktif sürveyansa önem verilerek tedavi protokolleri sık sık güncellenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Neonatal sepsis is a clinical syndrome with systemic signs and symptoms of infection in the first months of life, with high morbidity and mortality. It is one of the most common and life-threatening diseases in newborns, caused by bacterial, viral and fungal infections, showing other clinical symptoms with hemodynamic changes. The most common pathogens causing sepsis can change over time. In this study, we aimed to evaluate the cases of proven sepsis and clinical sepsis hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit. Materials and Methods: In the study, 145 patients who were diagnosed with neonatal sepsis and started antibiotic treatment during the 1-year period between March 2020 and March 2021 in the Newborn Intensive Care Unit of the Health Sciences University Kayseri City Hospital were examined observationally, 63 of them were included in the study. Results: 27 (42,9%) patients were female and 36 (57,1%) were male. The birth weeks were between 24-41 weeks and the median birth week was 30. 80,9% of the patients were preterm and 19,1% were term. 11.1% of the patients were cases with early neonatal sepsis, and 88,9% of them were cases with late neonatal sepsis. Gram (+) agents were detected in 55,5% of the patients, Gram (-) agents were detected in 23,9%, and no growth was observed in 20,6% of the patients. The most common clinical findings; feeding intolerance (84,1%), increased O2 and ventilation need (77,8%), impaired peripheral perfusion (61,9%) and irritability (61,9%). The least common clinical findings are; petechiae (6,3%), body temperature change (7,9%), and decreased urine output (7,9%). Coagulase negative staphylococci were the most common Gram (+) pathogens, and K. pneumonia was the most common Gram (-) pathogen. While most of the Gram (+)s were resistant to penicillin and methicillin, resistance to glycopeptide group antibiotics was rare. Carbapenem resistance was higher than expected in gram (-)s, and there was no patient with colistin resistance. The mortality rate was 9,5% and the number of patients who died in the Gram (-) group was statistically higher than in the Gram (+) group. The mean hospital stay was 42 days. Conclusion: The causative pathogens and antibiotic resistances in neonatal sepsis may differ in different units and even in the same unit over time. Treatment protocols should be updated frequently, with an emphasis on active surveillance in neonatal units.