Kent parkları yönetim modelinin geliştirilmesi
Devoloping a management model for urban parks
- Tez No: 196453
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİM PERÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent Parkları, Yeşil Alan, Yönetim, Sürdürülebilirlik, Kalite, Standart, Stratejik Plan, Gençlik Parkı, Kültürpark.i, Urban Parks, Green Area, Management, Sustainability, Quality, Standard, Strategic Planning, Gençlik Parkı, Kültürpark.i
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZETDoktora TeziKENT PARKLARI YÖNET M MODEL N N GEL ŞT R LMESAli ÖZKIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halim PERÇ NBu araştırma, kent parklarının ülkemiz koşularında sürdürülebilir kentsel yeşil alansistemleri açısından önemini ortaya koymak ve bu çerçeve doğrultusunda tanımlanmışyeşil alanların kalite standartlarının korunması için yönetim modelinin geliştirilmesiamacıyla yürütülmüştür.Bu amaçla çalışmada, Türkiye anakent kent parklarından Ankara Gençlik Parkı, BursaReşat Oyal Kültürparkı ve Konya Kültürparkı örnek alarak ele alınmıştır. Bu kapsamda,öncelikle park (yeşil alan) kavramı, işlevleri, kalite standartları ve yurtdışı örneklerdeyönetim modeli yaklaşımları incelenmiştir. Ayrıca araştırma alanları tanımlanmıştır. Buaşamaların tamamlanmasından sonra ISO 9000 ve 14000 standartları kapsamındahazırlanan, kent parkı yönetim modelinin saptanması ve kalite yönetim modelininoluşturulması amacıyla hedef kitleyi temsil edebilecek örnek hacminde anket çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Daha sonra Delphi tekniği doğrultusunda uzman görüşünesunulmuştur. Kalite standartlarını ölçüt alan sürdürülebilir yönetim modeli önerileriningeliştirilebilmesi için SWOT analizi önermeleri belirlenmiştir. Belirlenen ölçütler vegerçekleştirilen değerlendirilmeler sonucunda sürdürülebilir kalite yönetim modelininülkemiz kent parklarında uygulanabilirliği ortaya konulmuştur.Çalışma sonucunda, Türkiye'de ulusal yeşil alan tanımlama, sınıflama ve stratejilerinibelirleyecek kurumsal yapının oluşturulmasının gerekliliği ve ülkemiz kent parklarındakalite standartlarını ölçüt alan yönetim modelinin geliştirilmesi öngörülmüştür.Sürdürülebilir yönetim modeli kapsamında orta ve uzun dönem stratejik planlama,geliştirme çalışmalarının yürütülmesinin ve insan kaynaklarının nitelikleriningeliştirilmesinin gerektiği belirlenmiştir. Bu süreçte merkezi yönetim, yerel yönetim,sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllülerin katılımının sağlanacağı etkili bir organizasyonyapısı modeli önerilmiştir.2007, 176 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisDEVELOPING A MANAGEMENT MODEL FOR URBAN PARKSAli ÖZKIRAnkara UniversityThe Institute of ScienceLandscape Architecture DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Halim PERÇ NThis research is prepared in order to prove that the importance of city parks with thepoint of view the sustainable urban green area systems in our country?s conditions andto develop the management model to protect the quality standards of green area definedin this frame.For this reason, this research is done in the frame of the urban parks of Turkey whichare Gençlik Park in Ankara, Reşit Oyal Culturepark in Bursa, Konya Culturepark inKonya. In this case, firstly the park concept, the functions and the quality standards ofparks and then the approachment of management model in foreign countries, areexamined. Besides, the research areas are defined. After these steps are completed, asurvey study that represents the main group of people to obtain the quality managementmodel is done. This survey study is prepared in the frame of ISO 9000 and 14000standards. After that, the survey study is presented to get ideas of experts by Delphitechniques. In order to develop the sustainable management model which depends onthe quality standards, the suggestion of SWOT analysis is determined. At the end of thedetermined criterions and the evaluation which is done, the applicable, sustainablequality mamagement model in our country is suggested.At the end of the research, the necessity of instutional structure which determines theconcept, the classification and the strategies of national green area is obtained and themanagement model which depends on the quality standards at the urban parks of ourcountry is suggested. The necessity of the middle and long term strategical planning inthe frame of sustainable management model and the development of human resource isobtained. In this process, an effective organization structural model in which centralmanagement, local management, civilian society instituons and volunteers areparticipated, is suggested.2007, 176 pages.