Ankara-Bahçelievler Aşkabat Caddesi'nin (7. Cadde'nin) yayalaştırılmasının peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi.
A case study on the pedestrianisation oh Bahçelievler 7'th Street in Ankara from the landscape architecture point of view.
- Tez No: 196454
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EKREM KURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaya, Yayalaştırma, Yaya Bölgesi, Yaya Trafiği, Ankara, Pedestrian, Pedestrianization, Pedestrian Areas, Pedestrian Traffic, Ankara
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANKARA-BAHÇELİEVLER AŞKABAT CADDESİ'NİN (7. CADDE'NİN)YAYALAŞTIRILMASININ PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İRDELENMESİFunda YALÇINKAYAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ekrem KURUMBu tezde Ankara-Bahçelievler Aşkabat Caddesi'nin (7. Cadde'nin) yayalaştırılmasının peyzajmimarlığı açısından irdelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle ?Yaya Yolu?, ?Yaya Bölgeleri?,?Yaya Trafiği? kavramları irdelenerek yayalaştırmanın kent için gerekliliği ve önemivurgulanmış; kentsel planlama ve kentsel tasarımına dair genel ilkeler saptanmış; uygulamaaşamasında karşılaşılabilen sorunlar ele alınmış; yurtiçi ve yurtdışında uygulanmış yayaalanlarının olumlu ve olumsuz özellikleri incelenerek, örnekler verilmiştir. Bu bağlamdaBahçelievler ve Aşkabat Caddesi'nin yaya bölgesinin yetersizliği ortaya konmuş, her yaştaninsanın günün her saatinde kullanabileceği, çocukların araç trafiği gibi bir tehlikeye maruzkalmadan oyun oynayabileceği daha doğrusu Ankara'nın nefes alabileceği yeşil bir mekânyaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca Ankara kentinin kentsel planlama yönünden tarihiincelenerek, Bahçelievler semtinin bu planlar zincirinden nasıl etkilenerek bugünkü halinialdığı anlatılmıştır.2007, 140 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisA CASE STUDY ON THE PEDESTRİANİSATİON OF BAHÇELİEVLER 7 TH STREETIN ANKARA FROM THE LANDSCAPE ARCHİTECTURE POİNT OF VİEWFunda YALÇINKAYAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ekrem KURUMThis thesis aims to study the pedestrianisation of Bahçelievler 7?th Street in Ankara with respect tolandscape architecture. In the first place, the concepts of ?pedestrian?, ?pedestrian zones? and?pedestrian traffic? are focused on to emphasize and highlight their importance and the necessity forthe urban life. The functional qualities of pedestrianisation on urban planning and urban design alongwith the problems that might be faced during the application & progress phase have also been studied.The deficiencies and achievements of pedestrian zones which were applied in domestic areas andabroad are examined with various case models. The history of Ankara with respect to urban planningand how Bahçelievler district has been affected by that chain in order to shape up and take today?soutlookThe incapacity of Bahçelievler and Aşkabat Street pedestrian zones are underlined with the aim ofcreating a green space people can use every hour of the day, children can play safely wıthout exposureto vehicle traffıc and last but not the least a space for Ankara to breathe.2007, 140 pages