Emprenye edilmiş lamine ağaç malzemelerinin yapışma ve yanma özellikleri
Stiking and combustion properties of laminated vaneer lamber (LVL) impregnated with saqme impregnation materials
  1. Tez No: 196897
  2. Yazar: OKTAY OKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ÖZÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lamine, Emprenye, Yapışma, Yanma, Çinko klorür
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, emprenye edilmiş ağaç malzemeden üretilen 2, 3 ve 4 katmanlı lamine ağaçmalzemenin yapışma ve yanma özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, boraks ve çinkoklörür yanmayı geciktirici kimyasal madde olarak kullanılmıştır. Bunun için örnekler,ASTM-D 1413-76 esaslarına göre 60 dakika süreyle 760 mm Hg ya eşdeğer önvakum 60 dakika süreyle 2 atmosfer basıncında emprenye maddeleri ile işleme tabitutulup, vakum-emprenye-vakum (Vak-Vak) yöntemi uygulandıktan sonra Polivinilasetat(PVAc) ve poliüretan esaslı Desmodur-VTKA (D-VTKA) tutkalları ile preslenerek TS 386esaslarına göre lamine ağaç malzemeler (LVL) elde edilmiştir. Örneklerin retensiyonmiktarı, retensiyon oranı, tam kuru yoğunlukları, hava kurusu yoğunlukları, hacimyoğunluk değerleri, yapışma direnci ve ASTM-D 69 esaslarına göre yanma değerleribelirlenmiştir. Deneylerde; ağırlık kaybı (g), açığa çıkan O2 (%), CO(ppm), sıcaklıkdeğerleri(oC) ve kül miktarı(g) belirlenmiştir. Sonuç olarak; en yüksek retensiyon miktarı(kg/m3), tam kuru yoğunluk (g/cm3), hava kurusu yoğunluk (g/cm3), hacim yoğunluk de-ğeri (g/cm3); 4 katmanlı çinko klorür ile emprenye edilmiş örneklerde elde edilmiştir.Yanma deneyinde ise en yüksek; ağırlık kaybı 43.1g, O2 miktarı % 20.4, CO miktarı 2834.7ppm, sıcaklık değeri 398,5 oC ve kül oranı % 82.4 elde edilmiştir. Ayrıca emprenye maddesiuygulaması ve lamine katman sayısının artması, yanma direncini arttırdığı gözlemlenmiştir.Yanma deneyinde sıcaklık 1000 oC' nin üstüne çıkmadığı için NOx ve SO değerleriölçülememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, stiking and combustion properties of laminated wood materials with 2, 3 and4 layer produced impregnated wood materials were investigated. For this purpose, boratesand zinc clorür were used as fire retardant chemical substance. Laminated wood materialswere obtained according to TSE 386 standards, samples, after having been treated pre-vakuum equated 760mm Hg-1 with imprenye matters at 2 atm pressure for 60 minutesaccording to ASTM-D 1413 and applied vacuum-impregne-vacuum(Vac-Vac) metodpressing with Polyvinylacetate (PVAc) and Desmodur-Vinil Trie Ketonol Acetate (D-VTKA) Polyurethane based. The retention amount, retention ratio, full dry density, airdry density, bulk density values, sticking resistance and combustion values according toASTM- D 69 standard of samples were determineted. In the tests; weight loss, (g), emitedO2 (%), CO(ppm), heat values and ash amount were determined. As a result, the mostretention amount(kg/m3), full dry density (g/m3), air dry density (g/m3), volume densityvalues (g/m3), were obtained in 4 layer samples impregnated with 4 lamellar zinc clorur.Sticking resistance was negatively affected by impregnated matters.In the combustion test; the most weight loss 43.1g, O2 amount 20.4 %, CO amount 2834.7ppm, heat value 398,5 oC, ash ratio 82.4 %, were carried out. NOX and SOX values weren?tmeasured, due to heat did not up to 1000 0C.Keyword: Lamination, Impregnation, Sticking, Combustion, Zinc clorürScientific Code: 626.28.01