İzmir ilinde bulunan Elateridae (Coleoptera) familyasına bağlı türler üzerinde sistematik araştırmalar
Systematic investigation on the species belonging to Elateridae (Coleoptera) in izmir provşnce of turkey
- Tez No: 196927
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR TEZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elateridae, sistematik, İzmir, Türkiye, yeni kayıt, Elateridae, systematics, Izmir, Turkey, new record
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
VÖZETİZMİR İLİNDE BULUNAN ELATERIDAE (COLEOPTERA)FAMİLYASINA BAĞLI TÜRLER ÜZERİNDE SİSTEMATİKARAŞTIRMALARGÜLPERÇİN, NilayDoktora Tezi, Bitki Koruma BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Serdar TEZCANAralık 2006, 195 sayfaİzmir İlinde bulunan Elateridae familyasına bağlı türlerinsaptanmasına yönelik bu çalışma 2003-2005 yıllarında yürütülmüştür.Çalışma sonunda Pyrophorinae altfamilyasına bağlı Lacon Castelnau,Calais Castelnau, Drasterius Eschscholtz ve Aeoloderma Fleutiaux;Denticollinae altfamilyasına bağlı Athous Eschscholtz ve HemicrepidiusGermar; Cardiophorinae altfamilyasına bağlı Cardiophorus Eschscholtzve Dicronychus Brullé; Negastriinae altfamilyasına bağlı ZorochrosThomson ve Quasimus Des Gozis; Elaterinae altfamilyasına bağlıSynaptus Eschscholtz, Peripontius Gurjeva, Adrastus Eschscholtz,Ampedus Dejean, Agriotes Eschscholtz ve Pittonotus Kiesenwetter;Melanotinae altfamilyasına bağlı Melanotus Eschscholtz cinslerine aittoplam 42 tür ortaya konmuştur. Bunlardan Ampedus elongatulus(Fabricius) ve Cardiophorus ruficollis (Linnaeus) Türkiye faunası içinyeni kayıt niteliğindedir. Ayrıca Lacon punctatus (Herbst), Calaisparreyssi (Steven), Aeoloderma crucifer (Rossi), Athous vittatus(Fabricius), A. haemorrhoidalis (Gmelin), Hemicrepidius hirtus(Herbst), Cardiophorus syriacus (Linneus), C. antennalis Germar,Dicronychus cinereus (Herbst), D. rubripes (Germar), SynaptusVIfiliformis (Fabricius), Peripontius terminatus (Erichson), Adrastuslimbatus (Fabricius), Ampedus elegantulus (Schönherr), Agriotespaludum Kiesenwetter, A. gurgistanus Faldermann, A. lineatus(Linnaeus), (Germar)Pittonotus theseus Melanotus brunnipes(Germar), M. villosus (Brullé), M. castanipes (Paykull) ve M.punctolineatus (Pelerin) türlerinin İzmir İlinde bulunduğu ilk kez ortayakonmuştur.En çok yakalanan türler arasında L. punctatus (31 örnek), A.limbatus (29 örnek), P. terminatus (28 örnek), Drasterius bimaculatus(Rossi, 1790) (27 örnek) ve Cardiophorus discicollis (Herbst, 1806) (22örnek) bulunmaktadır. A. haemorrhoidalis, C. ruficollis, Adrastusrachifer (Geoffroy in Fourcroy, 1785) ve M. brunnipes türlerine aitsadece birer örnek toplanmıştır. Çalışma materyali orman ağaçları vediğer orman bitkileri, meyve ağaçları, yabancı otlar, çalılar ile diğerkültür bitkileri üzerinden toplanmış olup, materyalin bu alanlardakibolluğu sırasıyla % 24.58, % 20.18, % 14.56, % 8.27 ve % 5.44 olarakbulunmuştur. Bu çalışmada 183 örnek % 51.36'lık oranla darbeyöntemiyle; 70 örnek % 21.67'lik oranla atrap yöntemiyle toplanmıştır.Ayrıca besin, çukur, sarı yapışkan ve ışık tuzakların, sırasıyla materyalin% 0.51, % 2.30, % 2.69 ve % 7.64'ünün toplanmasında kullanıldığıanlaşılmıştır. Diğer örnekler ise % 13.83'lük oran oluşturmakta ve topraküzerinden, kabuk altı ve taş altından toplanmış bulunmaktadır. Çalışmasırasında incelenen her tür için, o türün sinonimleri, morfolojileri,yayılışları ve üzerinden toplandığı bitkiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTSYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON THE SPECIESBELONGING TO ELATERIDAE (COLEOPTERA)IN IZMIR PROVINCE OF TURKEYGÜLPERÇİN, NilayPh. D. in Plant ProtectionSupervisor: Prof. Dr. Serdar TEZCANDecember 2006, 195 pagesThis study was carried out during the years of 2003-2005. Thepurpose of this study is to determine the species of Elateridae occuring inIzmir province of Turkey. As a results of this study totaly 42 speciesbelonging to genera of Lacon Castelnau, Calais Castelnau, DrasteriusEschscholtz and Aeoloderma Fleutiaux of Pyrophorinae; AthousEschscholtz and Hemicrepidius Germar of Denticollinae; CardiophorusEschscholtz and Dicronychus Brullé of Cardiophorinae; ZorochrosThomson and Quasimus Des Gozis of Negastriinae; SynaptusEschscholtz, Peripontius Gurjeva, Adrastus Eschscholtz, AmpedusDejean, Agriotes Eschscholtz and Pittonotus Kiesenwetter of Elaterinae;Melanotus Eschscholtz of Melanotinae have been determined. Two ofthem namely Ampedus elongatulus (Fabricius) and Cardiophorusruficollis (Linnaeus) have been shown as new records for Turkish fauna.Twenty five of them namely Lacon punctatus (Herbst), Calais parreyssi(Steven), Aeoloderma crucifer (Rossi), Athous vittatus (Fabricius), A.(Gmelin), (Herbst),haemorrhoidalis Hemicrepidius hirtusCardiophorus syriacus (Linneus), C. antennalis Germar, Dicronychuscinereus (Herbst), D. rubripes (Germar), Synaptus filiformis (Fabricius),VIIIPeripontius terminatus (Erichson), Adrastus limbatus (Fabricius),Ampedus elegantulus (Schönherr), Agriotes paludum Kiesenwetter, A.gurgistanus Faldermann, A. lineatus (Linnaeus), Pittonotus theseus(Germar), Melanotus brunnipes (Germar), M. villosus (Brullé), M.castanipes (Paykull) ve M. punctolineatus (Pelerin) have beendetermined for the first time in İzmir district.The most abundant species in the collecting of this study are L.punctatus (31 specimens), A. limbatus (29 specimens), P. terminatus(28 specimens), Drasterius bimaculatus (Rossi, 1790) (27 specimens)and Cardiophorus discicollis (Herbst, 1806) (22 specimens). Only onespecimen of A. haemorrhoidalis, C. ruficollis, Adrastus rachifer(Geoffroy in Fourcroy, 1785) and M. brunnipes were collected. Studiedmaterial were collected from forest trees and the other forest plants; fruitorchards, weeds, shrubs and on the other cultural plants. The abundancesof material in these areas 24.58 % , 20.18 % , 14.56 %, 8.27 % and5.44 % respectively. This study has shown that 183 specimens werecolected by knock down method and their percentage was 51.36 %; 70specimens were collected by sweeping net and their percentage was21.67 %. Also bait, pitfall, sticky yellow and light traps were usedsuccesssively. Their percentages were 0.51 %, 2.30 %; 2.69 % and7.64 %, respectively. The percentage of material collected on was13.83 % ground, under bark of trees and under stones. The synonyms,general characteristics, distribution and the plants on which thespecimens were collected are also given for each species in text.