X-ışını kırınımı yöntemi ile bazı fosfaza-lariat eterlerin kristal yapı analizi
Crystal structure analysis of some phosphaza-lariat ethers by X-ray diffraction metdod
  1. Tez No: 197196
  2. Yazar: SERAP SAFRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER HÖKELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trimerik Fosfaza Lariat-Eter, Trimeric Phosphaza-Lariat Ether
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, aşağıdaki trimerik fosfaza-lariat eterlerin kristal yapıları, tek kristal X-ışını kırınımı yöntemiyle belirlenmiştir.Yapıların çözümlerinde, belirtilen kristaller için Bragg yansıma şiddet verileribilgisayar kontrollü Enraf-Nonius CAD-4 difraktometresinde toplanmıştır. Bu şiddetverileri kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiş WinGX paketindeki SHELXS97 veSHELXL97 kristal yapı çözüm ve arıtım programları kullanılarak kristal yapılarbelirlenmiştir. Molekül içi ve moleküller arası etkileşmeler PARST programıkullanılarak belirlenmiştir. Moleküler diyagram ve şekiller ise CHEMWIND veORTEP3 programları kullanılarak çizilmiştir.I) 4,4,6,6-Tetrapirolidin-2,2-[3-oksa-1,5-pentan dioksi bis (2-fenilamino)]5 5 5siklo2λ ,4λ ,6 λ -trifosfazen (C36H54N9O4P3)2λ5,4λ5,II) 4,4,6,6-Tetrapirolidin-2,2-[1,2-ksilendioksibis(2-fenilamino)]siklo6λ5 trifosfazen (C32H50N9O3P3)8,8-Dikloro-1,2,10,11,13,14-hekzahidro-6λ5,8λ5,10λ5-6,10-nitril[1,3,5,7,2,III)4,6]tetrazatrifosfoninbis[1,3,2]oksazafosforin (C6H12N5O2P3Cl2)IV) 4',4',6',6'-Tetrakloro-3,4-dihidro-3-(3-metilpiridin-2-il)spiro-[1,3,2-benzok-sazafosfinin-2,2'-(2λ5,4λ5,6λ5-siklotrifosfazen)] (C13H12Cl4N5OP3).
Özet (Çeviri)
In this study, the crystal structures of the following trimeric phosphaza-lariat etherswere determined by the single X-ray diffraction method.In structure solutions, the Bragg reflection intensity data are collected on thecomputerized Enraf-Nonius CAD-4 diffractometer for the given crystals. Theseintensity data are processed by SHELXS97 and SHELXL97, crystal structuredetermination and refinement programs, incorporated in the WinGX package forpersonel computers. The intra- and inter- molecular interactions are determined byPARST97. The molecular diagrams and figures are drawn by CHEMWIND andORTEP3 programs.I) 4,4,6,6-Tetrapyrrolidino-2,2-[3-oxa-1,5-pentanedioxybis(2-phenylamino)]cyclo2λ5,4λ5,6 λ5-triphosphazene (C36H54N9O4P3).II) 4,4,6,6-Tetrapyrrolidino-2,2-[1,2-xylylenedioxybis(2-phenylamino)]cyclo-2λ5,4λ5,6λ5-triphosphazene (C32H50N9O3P3).8,8-Dichloro-1,2,10,11,13,14-hexahydro-6λ5,8λ5,10λ5-6,10-nitrilo[1,3,5,7,2,III)4,6]tetrazatriphosphonino-bis[1,3,2]oxazaphosphorine (C6H12N5O2P3Cl2).IV) 4?,4?,6?,6?-Tetrachloro-3,4-dihydro-3-(3-methylpyridin-2-yl)spiro[1,3,2-benzoxazaphosphinine-2,2?-(2λ5,4λ5,6λ5-cyclotriphosphazene)](C13H12Cl4N5OP3).