Menemen Ovası topraklarında izsu kentsel arıtma çamuru uygulamalarının mikrobiyal aktivite ve biyomas ile bazı fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri üzerine etkisi
Effects of izsu municipal waste treatment sludge on microbial biomass and activity, some physical and chemical properties of soils in Menemen Plain
- Tez No: 197410
- Danışmanlar: PROF.DR. NUR OKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Ziraat, Çevre Mühendisliği, Microbiology, Agriculture, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma Çamuru, Mikrobiyal Biyomas, ToprakEnzimleri, N-Mineralizasyonu, Ağır Metaller, Waste Treatment Sludge, Microbial Biomass, Soil Enzymes, N-Mineralization, Heavy Metals
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
VÖZETMENEMEN OVASI TOPRAKLARINDAİZSU KENTSEL ARITMA ÇAMURU UYGULAMALARININMİKROBİYAL AKTİVİTE VE BİYOMAS İLE BAZI FİZİKSELVE KİMYASAL TOPRAK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİGÖÇMEZ, SelçukDoktora Tezi, Toprak BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Nur OKUREkim 2006, 224 sayfaBu çalışmada, İZSU Atıksu Arıtma Tesisinden elde edilen kireçlestabilize edilmiş arıtma çamuru 5 farklı dozda (1, 2, 3, 4 ve 5 t da-1)alüviyal bir toprağa uygulanmış ve buğday-pamuk münavebesininyapıldığı bu tarım arazisinden 2 yıl boyunca belirli aralıklarla alınantoprak örneklerinde; arıtma çamuru uygulamalarının, toprağın bazıfiziksel ve kimyasal özellikleri ile alınabilir ve toplam element içeriği,mikrobiyal biyomas, CO2-oluşumu, dehidrogenaz, alkalin fosfotaz, üreaz,β-glukozidaz enzim aktiviteleri ve N-mineralizasyonu ile buğday vepamukta verim ile toplam element içerikleri üzerine etkileriaraştırılmıştır.Arıtma çamuru uygulamaları; topraktaki mikrobiyal biyomas-C'u,CO2-oluşumu, N-mineralizasyonu, dehidrogenaz, alkalin fosfotaz ve β-glukozidaz aktivitelerini istatistiksel anlamda artırmıştır. Uygulamalarınüreaz aktivitesi üzerinde önemli bir etkisi ortaya çıkmamıştır. Bunundışında, toprak pH' sı, EC, kireç, organik madde, KDK, toplam N, Fe,Cu, Zn, Mn, Pb ile alınabilir P, K, Fe, Cu, Mn ve Zn miktarları da arıtmaVIçamuru uygulamalarıyla istatistiksel önemde artmıştır. Arıtma çamuruuygulamalarının topraktaki mikrobiyal biyomas ve enzim aktivitesiüzerindeki olumlu etkisi, büyük olasılıkla toprağa giren yüksek organikmaddeden kaynaklanmıştır. Bu artışta kullanılan arıtma çamurunun ağırmetal içeriğinin izin verilen maksimum konsantrasyonların altında olmasıve tek uygulamanın yapılması büyük rol oynamıştır. Buğday ve pamukveriminde Ç3 (3 t da-1) dozundan sonra önemli artışlar meydanagelmemiştir. Arıtma çamuru uygulamaları sadece buğday danesinin Mg,N ve B içeriğinin istatistiksel önemde artmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTEFFECTS OF İZSU MUNICIPAL WASTE TREATMENTSLUDGE ON MICROBIAL BIOMASS AND ACTIVITY, SOMEPHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF SOILS INMENEMEN PLAINGÖÇMEZ, SelçukPh.D. in Dept. of Soil ScienceSupervisor: Prof. Dr. Nur OKUROctober 2006, 224 pagesThis research was carried out to determine the effects ofmunicipal waste treatment sludge applied at five different levels (1, 2, 3,4 and 5 t da-1) on soil microbial biomass, CO2-production, N-mineralization and some enzyme activities (dehydrogenase, alkalinephosphatase, Ã-glucosidase and urease) in wheat-cotton sequences. Inaddition, the changes of total and available element content of soilsdepend on sludge applications were also studied. Waste treatment sludgewas obtained from İZSU (İzmir Waste Water Treatment Plant). Soilsamples were taken at time intervals of 1, 3, 6, 9, 12, 18 and 24 months.Waste treatment sludge applications significantly increased soilmicrobial biomass-C, CO2-production, N-mineralization, the activities ofdehydrogenase, alkaline-phosphatase and Ã-glucosidase. In addition, asignificant increase in soil pH, electricity conductivity (EC), CaCO3,organic matter, cation exchange capacity (CEC), total N, Fe, Cu, Zn, Mn,VIIIPb and available P, K, Fe, Cu, Mn and Zn was also observed in thisstudy. The application of waste treatment sludge favored an increase inmicrobial biomass and enzyme activity, because of the increase in theamount of organic matter entering the soil. This increase in microbialactivity probably resulted from the low heavy metal concentrations andsingle application of sludge. The yields of wheat and cotton increased upto C3 dose (3 t da-1) of sludge. There was a significant increase of grainMg, N and B concentrations depending on sludge applications.