Van sulu koşullarında ekim zamanının bazı silajlık sorgum x sudanotu (Sorghum bicolor (L.) Moench-sorghum sudanense Stapf.) melez çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkileri
The effect of sowing times on yield and yield component of silage sorghum x sudangrass hybrids in irrigated conditions of Van
- Tez No: 197605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sorgum x sudanotu melezi, Çeşit, Ekim zamanı, Verim, Silaj.i, Sorghum x sudangrass hybrid, Cultivar, Sowing time, Yield, Silage.iii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu araştırma, Van koşullarında sorgum x sudanotu melezi çeşitlerininuygun ekim zamanını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2003yılında Van Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne ait arazide yürütülmüştür. Deneme,bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş olupekimler 13 Mayıs, 7 Haziran ve 2 Temmuz tarihlerinde yapılmıştır. Denemede P-988, Grazer, Grass-II ve Gözde-80 çeşitleri kullanılmıştır.Araştırma sonunda 13 Mayıs ekimlerinden elde olunan yeşil ot ve kuru otverimi en yüksek olmuştur, bunu 7 Haziran ekimi izlemiş ve 2 Temmuz ekimindenise en düşük verim elde olunmuştur. Ayrıca Grass-II, P-988 ve Grazer çeşitlerindenGözde-80 çeşidine göre daha yüksek hâsıl verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine proper sowing date of sorghum xsudangrass hybrid in Van conditions. The research was conducted at the field of Vanenvironment and forest directorate in 2003. The experimental design was split platwith three replication and planting times were May 13, June 7 and July 2. In theexperiment, P-988, Grazer, Grass-II and Gözde-80 cultivars were used.The highest green herbage and hay yield were produced when cultivarswere planted on May 13 and June 7 planting time followed it. The lowest yieldswere obtained from July 2 planting time. Besides, Grass-II, P-988 and Grazercultivars produced higher green herbage yield compared to Gözde-80 cultivars.