Aminofosfin (AMP) türü ligandların sentezi, karakterizasyonu ve bazı geçiş metal komplekslerinin hazırlanması
Synthesis and characterization of novel aminophosphine (AMP) ligands and their some transition metal complexes
  1. Tez No: 197700
  2. Yazar: FEYYAZ DURAP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN GÜMGÜM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminofosfin (AMP), difosfinoamin, kalkojen, organofosfor bileşikleri, P-N bağları
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
TEZ N ADI: AM NOFOSF N (AMP) TÜRÜ L GANDLARIN SENTEZ ,KARAKTER ZASYONU VE BAZI GEÇ Ş METAL KOMPLEKSLER N NHAZIRLANMASIYAZARI: FEYYAZ DURAPÖZETFosfor ile azot arasında doğrudan bağ bulunan bileşikler son birkaç on yıldan beribilinmektedir. P-N bağları içeren bileşikler kimyasına katkıda bulunmak üzere bu çalışmada;anilin türevleri (2,3-dimetilanilin, 2,4-dimetilanilin, 2,5-dimetilanilin, 2,6-dimetilanilin, 2-etilanilin ve 4-etilanilin) ile monoklorodifenilfosfinin (Ph2PCl) reaksiyonundan PIII tipi P-N-Piskeletine sahip altı yeni multidentat ligand, bis(difenilfosfino)anilin [R-N(PPh2)2]sentezlenmiştir. Sentezlenen bu ligandların PV tipi kalkojenleri (O, S, Se) ve Pt(II) ve Cu(I)kompleks bileşikleri hazırlanmıştır.Ayrıca etilendiamin türevi, P(O)Ph2NHCH2CH2NHP(O)Ph2,(P(O)Ph2)2NCH2CH2NHP(O)Ph2, (PPh2)2NCH2CH2N(PPh2)2, (P(E)Ph2)2NCH2CH2N(P(E)Ph2)2(E: O, S, Se) gibi PV ve PIII tipi yeni aminofosfin bileşikleri ile (PPh2)2NCH2CH2N(PPh2)2ligandının Pt(II) kompleks bileşiği sentezlenmiştir.Elde edilen tüm ligand ve komplekslerin karakterizasyonu NMR, IR, element analizive tek kristali elde edilen bileşikler için X-ışınları spektroskopisiyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
TITLE: SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NOVEL AMINOPHOSPHINE(AMP) LIGANDS AND THEIR SOME TRANSITION METAL COMPLEXESAUTHOR: FEYYAZ DURAPSUMMARYCompounds containing P-N bonds have been known for a few decades. In the presentwork PIII type six multidentate bis(diphenylphosphino) aniline ligands which have P-N-Pframework, were synthesized from the reaction of aniline derivatives namely 2,3-dimethylaniline, 2,4-dimethylaniline, 2,5-dimethylaniline, 2,6-dimethylaniline, 2-ethylanilineand 4-ethylaniline with monochlorodiphenylphosphine (Ph2PCl). PV type chalcogenderivatives (O, S, Se) and Pt(II) ve Cu(I) complexes of these ligands were also prepared.PV and PIII type new aminophosphine compounds derived from ethylenediamineP(O)Ph2NHCH2CH2NHP(O)Ph2, (P(O)Ph2)2NCH2CH2NHP(O)Ph2, (PPh2)2NCH2CH2N(PPh2)2,(P(E)Ph2)2NCH2CH2N(P(E)Ph2)2 (E: O, S, Se) were synthesized. Pt(II) complex of(PPh2)2NCH2CH2N(PPh2)2, were prepared.All of the ligands and their complexes were characterised by NMR, IR, and elementelanalysis. some of the compounds were characterised by X-ray structure analysis.Keywords. Aminophosphine (AMP), diphosphinoamine, chalcogen, organophosphoruscompounds, P-N bonds.