Öküzgözü üzümünden pembe şarap üretimi
Production of rose wine from Öküzgözü grape
- Tez No: 198102
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Ziraat, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pembe şarap, Öküzgözü, antosiyanin, maserasyon, fenol bileşikleri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÖKÜZGÖZÜ ÜZÜMÜNDEN PEMBE ŞARAP ÜRETİMİPakize DEMİRÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜGIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Ahmet CANBAŞYıl: 2005, Sayfa:54Jüri: Prof. Dr. Ahmet CANBAŞProf. Dr. Semih TANGOLARDoç. Dr. Turgut CABAROĞLUBu çalışma, Elazığ ilinde yetiştirilen Öküzgözü üzümünün pembe şarapüretimine uygunluk durumunu ve en uygun maserasyon süresini belirlemek amacıylaele alınmıştır.Pilot şarap işletmesine getirilen olgunlaşmış üzümler ezilerek 150C'demaserasyona bırakılmıştır. Ezilmiş üzümlere 3, 6, 12, 18 ve 24 saat olmak üzere 5farklı maserasyon süresi uygulanmıştır. Sıkma sonucu elde edilen şıra spontan olarakalkol fermantasyonuna terk edilmiş ve beyaz şarap yapım tekniğine göre pembeşarap üretimi gerekleştirilmiştir. Şarapların kaliteleri kimyasal ve duyusal analizlerledeğerlendirilmiştir.Yapılan değerlendirme sonucunda Öküzgözü üzümünün pembe şarapyapımına uygun olduğu ve bu üzüm çeşidinden dengeli ve kendine özgü tatta pembeşarap elde edilebileceği belirlenmiştir. Duyusal analizlerde ise elde edilen şarapörneklerinin birbirinden farklı olduğu ve üç saatlik maserasyona bırakılan şarapörneğinin diğerlerine göre daha çok tercih edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSC THESISPRODUCTION OF ROSà WINE FROM ÖKÜZGÖZÜGRAPEPakize DEMİRDEPARTMENT OF FOOD ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Ahmet CANBAŞYear: 2005, Pages:54Jury : Prof. Dr. Ahmet CANBAŞProf. Dr. Semih TANGOLARAssoc. Prof. Dr. Turgut CABAROĞLUThis study was carried out to investigate the suitability of Öküzgözü grapegrown in Elazığ region for the production of rosé wine and the most suitablemaceration time.Mature grapes transported to Pilot winery were crushed and then macerated at15ºC. Five different maceration times for 3, 6, 12, 18, 24 hours were applied oncrushed grapes. After maceration, the must was pressed and left to fermentation aswhite wine processing. Fermentation was performed spontaneously. Quality of roséwines produced was determined by both chemical and sensorial analyses.As a result, it was determined that Öküzgözü grape was suitable for theproduction of rosé wine and this grape variety had good balance taste and odour.According to sensory evaluations, the wine macerated for three hours was found themost preferred one.KeyWords: Rosé wine, Öküzgözü, anthocyanin, maceration, phenolic compounds