Ganoderma lucidum ve ticari ürünlerinin in vitro antioksidan aktivitelerinin ve bazı biyoaktif bileşenlerinin tayini ve karşılaştırılması
Determination and comparison of in vitro antioxidant activities and some bioactive components of Ganoderma lucidum and its commercial products
- Tez No: 648785
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Science and Technology, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ganoderma lucidum, Antioksidan Aktivite, CUPRAC-FRAPTEAC- DPPH-Folin-Ciocalteu, Ganoderma lucidum, antioxidant activity, CUPRAC-FRAP-TEACDPPH-Folin-Ciocalteu
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, son yıllarda sağlık alanında ve özellikle kanser tedavisinde tedaviye destek amaçlı kullanılan Ganoderma lucidum tıbbi mantarının farklı formları ve piyasada satılan kapsül formlarının in vitro antioksidan aktiviteleri ile bazı biyoaktif bileşenlerinin tayini ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ganoderma lucidum mantarı halk arasında çay olarak veya ekstresi içilerek kullanılmaktadır. Piyasada kapsül formları da satılmaktadır. Üreticisinden kurutulmuş ve ekstrakt halinde temin edilen mantar örnekleri ve piyasadan alınan kapsül formları, infüzyon yöntemi ile ekstrakte edildi. Mantarların öğütülmüş, dilimlenmiş, ticari ekstrakt halinde ve tablet formlarının antioksidan aktiviteleri CUPRAC, FRAP, ABTS ve DDPH yöntemi, toplam fenolik madde içeriklerini ise Folin-Ciocalteu ayıracı ile UV-VIS spektrofotometre kullanılarak tayin edildi. Troloks ve gallik asit standartları kullanılarak elde edilen absorbans/inhibisyon değerlerinden Ganoderma lucidum'un farklı formlarının antioksidan kapasiteleri ve toplam fenolik bileşen miktarları TEAC ve GAE cinsinden hesaplandı. Bulgular: Öğütülmüş ve dilimlenmiş örneklerin antioksidan aktiviteleri (9,66-38,0 mmol TEAC/g örnek), ticari ekstraktların (0,3-10,91 mmol TEAC/g örnek) arasında; kapsül formlarının ise antioksidan aktiviteleri (2,46-136,64 mmol TEAC/g örnek) arasında; toplam fenolik bileşen miktarları sırası ile (29,14-116,21 mg GAE/g örnek) arasında; ticari ekstre için fenolik bileşen miktarı ortalama (12,62 mg GAE/g örnek) olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Ganoderma Lucidum'un antioksidan özelliğe sahip olduğu ticari ekstraktın öğütülmüş ve dilimlenmiş formlara göre daha yüksek antioksidan ve fenolik bileşen içerdiği görülmüştür. Kapsül formlarının da karşılaştırıldığında antioksidan aktiviteye ve fenolik içeriğe sahip olduğu, farklı 3 formun da birbiri ile kıyaslandığında farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Kullanımda Ganoderma lucidum mantarının tercih edilmesini, günümüzde sentetik gıdalar yerine doğal gıda takviyesi ve bitkilerle tedavide doktor kontrolünde kullanımının önerilebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, it was aimed that in recent years as a medicinal mushroom which is used in the field of health and especially in the treatment of cancer to determine and compare the in vitro antioxidant activities with some bioactive components of different forms of Ganoderma lucidum and its capsule forms where sold in the market. Material and Method: Ganoderma lucidum mushroom is popularly used as a tea or by drinking its extract. Capsule forms are also available on the market. Mushroom samples obtained from the manufacturer in dried form and capsule forms obtained from the market were extracted by infusion method. The antioxidant activities of the mushrooms in the ground, sliced, commercial extract and tablet forms were determined using the CUPRAC, FRAP, ABTS and DDPH method, and the total phenolic content of the mushrooms using the Folin-Ciocalteu reagent and UV-VIS spectrophotometer. Antioxidant capacities and total phenolic component amounts of different forms of Ganoderma lucidum were calculated from the absorbance / inhibition values obtained by using trolox and gallic acid standards in terms of TEAC and GAE. Findings: Among the ground and sliced samples (9,66-38,0 mmol TEAC/g sample), commercial extracts (0,3-10,91 mmol TEAC/g sample) for antioxidant activity determination; among the capsule forms, antioxidant activities (2.46-136.64 mmol TEAC / g sample); total phenolic component amounts were found to be between (29.14-116.21 mg GAE / g sample) respectively, and phenolic component amount for commercial extract (12.62 mg GAE / g sample). Results: Commercial extract of Ganoderma Lucidum has been found to contain higher antioxidant and phenolic components than milled and sliced forms. It has been observed that the antioxidant and phenolic compound contents of the capsule forms differ according to each other. It should be suggested that Ganoderma Lucidum should be preferred over synthetic products in the treatment with herbs and as a food supplement, but it can be recommended to be used under doctor control in medical treatment.