Hidrojenin elektroliz ve gazifikasyon yöntemiyle üretiminin incelenmesi
Development of the alternative ways in the production and storage of hydrogen
  1. Tez No: 198211
  2. Yazar: DURSUN MARAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen Enerjisi, Hidrojen Üretimi, Elektroliz, BiyokütleGazifikasyonu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHİDROJENİN ELEKTROLİZ VE GAZİFİKASYON YÖNTEMİYLEÜRETİMİNİN İNCELENMESİDursun MARAŞZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Metin KAYAEylül 2005, 120 sayfaBu çalışmada; hidrojen enerjisinin gelişimi, kullanımını gerektiren nedenler, üretimindekullanılan yöntemler ele alınmış, suyun elektrolizi ve biyokütle gazifikasyonu ile hidrojenüretimi incelenmiştir. Suyun elektrolizinde; kullanılan değişik elektrolitlerin, sıcaklığın veplakalar arasındaki boşluğun etkileri deneysel olarak incelenip bu yöntem ile hidrojenüretiminde matematiksel bir model oluşturulmuştur. Yapılan ölçümler sonucunda tespitedilen ideal hidrojen üretiminde maliyet hesabı yapılıp 2005 yılına ait benzin fiyatıylamukayesesi yapılmıştır. Sonuç olarak benzinden 1.6 kat maliyetle üretilebildiğigörülmüştür. Çalışmada ayrıca, hidrojenin depolanması, yakıt olarak özellikleri veTürkiye'nin bu konuda yapması gerekenler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisDEVOLEPMENT OF THE ALTERNATIVE WAYS IN THE PRODUCTION ANDSTORAGE OF HYDROGENDursun MARAŞZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EducationThesis Advisor: Asst. Prof. Metin KAYAJune 2005, 120 pagesDevelopment of hydrogen technologies, factors leading the usage of hydrogen energy andhydrogen production methods are investigated in this study. A mathematical model wasdeveloped following the experiments made for the effects of various electrolytes used inelectrolysis, temperature, and the gap between the electrodes, on the performance of theelectrolysis of water. Cost estimation of the optimal hydrogen production method wasmade and it was compared to the current (2005) prices of gasoline. It was seen thathydrogen can be produced by a cost of 1,6 times the price of gasoline. Besides, storage ofhydrogen, its properties as a fuel and the what can Turkey do on hydrogen issue werediscussed.Keywords : Hydrogen Energy, Hydrogen Production, Electrolysis, Biomass GasificationScientific Code : 6261100iv