Measuring secondary school education efficiencies of Turkish provinces: An application of data envelopment analysis
Türk illerinin ikinci öğretim eğitim verimliliklerinin ölçülmesi: Bir veri zarflama analizi uygulaması
  1. Tez No: 198269
  2. Yazar: MEHMET ERAY KIRANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURHAN DAVUTYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, VZA, Eğitim, Kontrol edilemeyen, Regresyon, Tobit, Çok-aşamalı07.2005 M. Eray Kıranoğluiv, Efficiency, DEA, Education, Non-discretionary, Regression, Tobit, Multi-stage07.2005 M. Eray Kıranoğluv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETTÜRK LLER N N K NC ÖĞRET M EĞ T M VER ML L KLER N NÖLÇÜLMES : B R VER ZARFLAMA ANAL Z UYGULAMASIlleri (Karar Verme Mekanizmaları-KVM) ÖSS sonuçlarına göre hangi ilin dahaiyi eğitim sunduğunu bulmak adına sıralamak sıkça gerçekleştirilen uygulamalardandır.Gazeteler, TV kanalları dikkat çekmek amacıyla bu tip sıralamalara yervermektedirler. Fakat eğitim planlamacıları ve yöneticileri için daha önemli ve değerliolan KVM'lerin çevirim işlemlerinin verimliliğine göre performans değerlendirilmesininyapılmasıdır. Yani bu, girdilerin çıktılara ne kadar verimli şekilde dönüştürüldüğüdürki bu da bu tezin esas amacıdır.Bu tezde, belirtilen amaç için Türk illerinin (gerçekte Milli Eğitim Bakanlığı ve ileğitim müdürlüklerinin) ikinci öğretim okullarının 2003-2004 eğitim dönemindekiteknik ve ölçek verimliliği ölçüldü ve değerlendirildi. Okul/Öğrenci, Sınıf/Öğrenci veÖğretmen/Öğrenci oranları girdi olarak, ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) puanları çıktıolarak kullanıldı. 5 değişik VZA (Veri Zarflama Analizi) modeli; 1 aşamalı CCR veBCC modelleri, 2 aşamalı Ray ve Tobit modelleri ve Ruggiero'nun 3 aşamalı modeliolmak üzere verimlilik ölçümü için kullanıldı. 2 ve 3 aşamalı modeller ortalama hane-halkı büyüklüğü, dershaneye giden öğrenci sayısı gibi kontrol edilemeyen değişkenlerinhesaba katılması için kullanıldı. Bu değişkenlere sosyo-ekonomik faktörlerin verimlilikölçümünün etkilememesi ve saf okul verimliliğin ölçülmesi amacıyla yer verildi.1 aşamalı model sonuçları, girdileri verimli kullanma anlamında doğu illerininbatı illerinden daha verimli olduklarını gösterdi. Kontrol edilemeyen değişkenlerihesaba kattığımızda iki bölge arasındaki verimlilik farkları daha da arttı. Ayrıca,korelasyon değerlerinden çıkarım yapıldığında birçok ildeki okulların özellikle dedoğudakilerin yeteri kadar öğretmen sayısına sahip olmadıkları, bunu sonucunda dahabaşarısız sonuçlar verdikleri gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMEASURING SECONDARY SCHOOL EDUCATION EFFICIENCIESOF TURKISH PROVINCES: AN APPLICATION OF DATAENVELOPMENT ANALYSISIt is a common practice to rank provinces (Decision Making Units-DMUs)according to their average ÖSS scores for showing which province is better in terms ofeducational achievement. Newspapers, TV channels do that kind of comparisons toattract people?s attention. But for educational managements and policy-makers, it ismore important and valuable to evaluate performances of DMUs by looking ateffectiveness of their conversion process. That is, how efficiently inputs are converted tooutputs, which is the main purpose of this thesis.In this thesis, for mentioned purpose, I measured and evaluated technical andscale efficiencies of Turkish secondary schools over the period 2003-2004 by takingprovinces (in fact Ministry of National Education and its provincial directories) asDMUs. School/Student, Class/Student and Teacher/Student ratios are used as inputswhereas ÖSS (Student Selection Exam) scores as outputs. Five different DEA (DataEnvelopment Analysis) models which were one-stage basic CCR and BCC models, two-stage Ray and Tobit models and Ruggiero?s third stage model were used for measuringefficiencies. Two and third-stage models were used for incorporating non-discretionary(non-controllable) variables into the analysis such as average family size, number ofstudents attending to support courses, etc. These variables were necessary forexternalizing socio-economic factors and measuring pure school efficiencies.The 1st stage results showed that eastern provinces were more efficient relative towestern provinces in terms of efficient input usage. After taking non-controllablevariables into account the efficiency gaps between two regions were widened. Alsoinference from correlations, we found the fact that most of the schools especially ateastern regions are not adequately staffed resulting in poor exam performances.