Çeşitli tarımsal ürünlerin vakumla kurutulmasında kurutma parametrelerinin belirlenmesi
Determination of dehydration parameters of some agricultural products dehydrated by vacuum
- Tez No: 198652
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL ALİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Gıda Mühendisliği, Ziraat, Energy, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, vakum, elma, havuç, maydanoz, Drying, vacuum, apple, carrot, parsley
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
iÖZETBu çalışmada, havuç, elma ve maydanozun vakumla kurutulmasında kurutmaparametreleri belirlenmiştir. Havuç, elma ve maydanoz üç vakum kademesinde (20 mmHg, 50mmHg ve 75 mmHg) ve üç sıcaklık değerinde(75 oC, 65 oC ve 55 oC) vakum altındakurutulmuştur. Aynı ürünler sıcak havada ve açık havada da kurutularak 3 kurutma yöntemi,kurutma özellikleri ve enerji tüketimi yönünden karşılaştırılmıştır.Havucun vakumla kurutulmasında, kurutma süresi ve enerji tüketimi açısından 75 oC'de20 mmHg vakum altında (100 dk, 0.3 kWh) yapılan kurutma en iyi sonucu verirken, en yükseknemi geri alma miktarı 65 oC 20 mmHg'da, 2.33 g/4sa olarak bulunmuştur. Kontrole en yakınrenk özellikleri L=36.34, a=20.44, b=18.51 değerleriyle 75 oC 20 mmHg değerinde eldeedilmiştir. Sıcak havayla kurutmada, kurutma süresi açısından 75 oC'deki, enerji tüketimiaçısından da 55 oC'deki kurutma en iyi sonucu vermiştir. Havucun açık havada kurutulmasında,gölgede kurutma yöntemi, doğrudan güneşte kurutmaya göre daha iyi sonucu vermiştir.Elmanın vakumla kurutulmasında, kurutma süresi ve enerji tüketimi açısından 75 oC'de20 mmHg vakum altında(120 dk, 0.32 kWh) yapılan kurutma en iyi sonucu verirken, en yükseknemi geri alma miktarı 65 oC 50 mmHg'da 3.95 g/4sa olarak bulunmuştur. Elmada kontrole enyakın renk özellikleri L=52.84, a=0.14, b=18.49 değerleriyle güneşte kurutmada elde edilmiştir.Sıcak havayla kurutmada, kurutma süresi açısından 75 oC'deki, enerji tüketimi açısından da 55oC'deki kurutma en iyi sonucu vermiştir. Elmanın açık havada kurutulmasında, doğrudangüneşte kurutma yöntemi, gölgede kurutmaya göre daha iyi sonucu vermiştir.Maydanozun vakumla kurutulmasında, kurutma süresi ve enerji tüketimi açısından 75oC'de 20 mmHg vakum altında(20 dk, 0.06 kWh) yapılan kurutma en iyi sonucu verirken, enyüksek nemi geri alma miktarı 75 oC 20 mmHg'da 2.48 g/4sa olarak bulunmuştur. Kontrole enyakın renk özellikleri L=30.26, a=-9.91, b=13.48 değerleriyle 75 oC 50 mmHg'da kurutmadaelde edilmiştir. Sıcak havayla kurutmada, kurutma süresi, enerji tüketimi ve en yüksek nemigeri alma miktarı açısından en iyi sonuç 75 oC'de elde edilmiştir. Maydanozun açık havadakurutulmasında, gölgede kurutma yöntemi, doğrudan güneşte kurutmaya göre daha iyi sonucuvermiştir.Her üç yöntemde göz önüne alındığında havuç, elma ve maydanoz için en uygunkurutma yöntemi 75 oC'de 20 mmHg'da yapılan kurutmadır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTDETERMINATION OF DEHYDRATION PARAMETERS OF SOME AGRICULTURALPRODUCTS DEHYDRATED BY VACUUMIn this study drying parameters of carrot, apple and parsley were determined in vacuumdrying. Carrot, apple and parsley were dried under vacuum in three vacuum levels (20 mmHg,50 mmHg, 75 mmHg) and in three heating values (75 oC, 65 oC, 55 oC). The same products werealso dried in hot air and open air and the three drying methods were compared in terms ofdrying properties and energy consumptions.In drying of carrot under vacuum, the best results, in terms of drying time and energyconsumption, were obtained under 75 0C and 20 mmHg vacuum (100 min 0.3 kWh). Thehighest moisture taking back was found as 2.33 g/4 hout under 65 0C 20 mmHg. The closestcolor properties to the control group were found under 75 0C 20 mmHg as L=36.34, a=20.44,b=18.51. In drying by hot air, in terms of drying time the best results were achieved in 75 0Cand 55 0C in terms of energy consumption. In drying of carrot in open air, drying in shadowmethod has given better results then drying under the sun.In drying of apple under vacuum, the best results, in terms of drying time and energyconsumption, were obtained under 75 0C and 20 mmHg vacuum (120 min 0.32 kWh). Thehighest moisture taking back was found as 3.95 g/4 hour under 65 0C 20 mmHg. The closestcolor properties to the control group were found drying under sun as L=52.84, a=0.14, b=18.49.In drying by hot air, in terms of drying time the best results were achieved in 75 0C and 55 0C interms of energy consumption. In drying of apple in open air, drying under the sun method hasgiven better results then drying in shadow.In drying of parsley under vacuum, the best results, in terms of drying time and energyconsumption, were obtained under 75 0C and 20 mmHg vacuum (20 min 0.06 kWh). Thehighest moisture taking back was found as 2.48 g/4 hour under 75 0C 20 mmHg. The closestcolor properties to the control group were found drying under 75 0C 20 mmHg as L=30.26,a=-9.91, b=13.48. In drying by hot air, in terms of drying time and energy consumption the bestresults were achieved in 75 0C. In drying of parsley in open air, drying in shadow method hasgiven better results then drying under the sun.When all these three methods are taken into consideration, the best drying method forcarrot, apple and parsleys is drying under 75 0C 20 mmHg.