Orta Asya camilerinde tipoloji (7-13. yüzyıllar)
Typology of Central Asia mosques (7-13th centuries)
  1. Tez No: 198932
  2. Yazar: İBRAHİM ÇEŞMELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR TANYELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Sanat Tarihi, Archeology, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, cami, tipoloji, Moğollar öncesi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 611
Özet
ORTA ASYA CAM LER NDE T POLOJ (7-13. YÜZYILLAR)brahim ÇeşmeliMimarlık, Doktora TeziBu tezde, Orta Asya'da Moğollar öncesinde 7-13. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan camilertipolojik olarak sınıflandırılmıştır. Bütün mimari özellikleriyle ortaya konulan camilerinkökenleri, başka yapılarla olan etkileşimleri ve benzerlikleri üzerinde durulmuştur. Buçalışmada cami tiplerinin oluşumunda yerel ve çevresel mimari ile yabancı mimarianlayışların etkileri açığa çıkarılmıştır. Ayrıca, camilerin şehirlere nasıl konumlandıkları vebu konumlanmayı etkileyen faktörler ile bunun camilerin mimari kompozisyonlarıyla olanilişkileri üzerinde durulmuştur. Camiler ayrıntılı bir biçimde incelenerek henüz problemli olanMoğollar öncesi Orta Asya cami mimarisi konusunun üzerindeki soru işaretlerininkaldırılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
TYPOLOGY OF CENTRAL ASIA MOSQUES (7-13th CENTURIES)brahim ÇeşmeliArchitecture, Ph.D. ThesisIn this thesis, the mosques built in the Central Asia between the 7th and the 13th centuries, priorto the Mongolians, have been classified typologically. Roots, interactions with otherbuildings, and similarities of the mosques, introduced with all their architectural features, areemphasized. The effects of the local and neighboring architecture and the foreign architecturalperceptions on the emergence of the mosque types have been revealed. Besides, the stress islaid on how the mosques were positioned in the cities and the factors affecting thispositioning as well as the relations of it with architectural composition of the mosques. Byexamining the mosques in detail, it has been tried to clarify the pre-Mongolian Central Asianmosque architecture, which is yet a problematic subject.