7075 alaşımının film yapıştırıcı ile birleştirilmesi ve alternatifi olabilecek diğer birleştirme teknikleriyle karşılaştırılması
The combining of 7075 alloys with film adhesive and its compare with other alternative combination techniques
  1. Tez No: 199112
  2. Yazar: EMRE ORAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELİH CEMAL KUŞHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırma, Kopma Mukavemeti, Yüzey Hazırlama şlemleri, Bonding, Fracture Strength, Surface Prepearing Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
V7075 ALAŞIMININ F LM YAPIŞTIRICI LE B RLEŞT R LMESVEALTERNAT F OLAB LECEK D ĞER B RLEŞT RME TEKN KLER LEKARŞILAŞTIRILMASIEMRE ORAKÖZETGünümüzde gerek askeri gerekse sivil alanda hizmet veren uçakların tasarımındakullanılan birleştirme usulleri teknoloji ile paralel olarak gelişmektedir. Zorlayıcırekabet koşulları nedeniyle daha hızlı uçaklar üretmek için klasik yöntemlerdenvazgeçildiği görülmektedir.Bu çalışmada havacılıkta kullanılan malzemeler ile yeni kullanılmaya başlanmışve bir çeşit birleştirme tekniği olan metal yapıştırmaya değinilmiştir.Yüksek mukavemetli 7075 alaşımının yapıştırma öncesi yüzey hazırlamaişlemleri ve yapıştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Yapıştırma işleminin başarısınıirdeleyebilmek için klasik birleştirme tekniklerinden kaynak ile birleştirme ve perçin ilebirleştirme işleminin kopma mukavemet değerleri ile bulunmuş ve karşılaştırılmıştır.Gelecekte, plastiklerin daha da gelişmesiyle yapıştırma işlemi ile daha iyisonuçlar alınabilecektir.
Özet (Çeviri)
VTHE COMBINING OF 7075 ALLOYS WITH FILM ADHESIVES AND ITSCOMPARE WITH OTHER ALTERNATIVE COMBINATION TECHNIGUESEMRE ORAKSUMMARYCombine processes which are used for aircraft design give survices in bothmillitary and public area, develop with technology at the same time. It seems that forproduce fater aircraft they give up the classic method because of the forcefulcompetition conditionIn this study metal bonding which is used for combining the materials in aviation.High strength 7075 alloy?s before cobining surface prepearing processes and combiningprocesses has done. To show combining sucess, classic combining method ofcombining with welding and combining with rivited of fructure strength values arefound bye experiments and compared.In the future if the plastics develope more and more, with bonding process we will takebeter result