İlköğretim II. kademe (6. ve 7. sınıf) fen bilgisi ders ve çalışma kitaplarında yer alan etkinliklerin çoklu zeka yaklaşımı (kuramı) açısından incelenmesi.
A study on the activities of course and workbooks of science and technology subject for elementary 6th and 7th grades in terms of the theory of multriple intelligences.
  1. Tez No: 219263
  2. Yazar: SÜEDA MURADOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı, Ünite etkinlikleri, Multiple İntelligence theory, Science and Technology curiculum, Unit Activities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim 6 ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğrenci ders ve çalışma kitaplarında yer alan etkinliklerin Çoklu Zeka Kuramı'nda yer alan zeka alanları açısından incelenmesidir.Nitel araştırma yöntemlerinden `içerik analizi'nin kullanıldığı bu çalışma 2007-2008 eğitim-öğretim yılında ilköğretim ikinci kademe 6 ve 7. sınıflarda kullanılan öğrenci ders ve çalışma kitapları üzerinde gerçekleştirilmiştir.Çalışmada yeni Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı'nda kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan 6. sınıf Öğrenci Ders Kitabı, Öğrenci Çalışma Kitabı; 7. sınıf Öğrenci Ders Kitabı, Öğrenci Çalışma Kitabı olmak üzere toplam 4 adet kitap incelenmiştir.Her bir kitapta yer alan üniteler, tüm alt konu başlıkları ile uzman eşliğinde geliştirilen değerlendirme ölçeğine yerleştirilmiştir. Bahsi geçen ünite konuları etkinlikleri, ölçekte yer alan 8 farklı zeka alanını içerip-içermemelerine göre ölçekte işaretlenmiştir.Tüm bu incelemeler sonunda adı geçen kitaplarda, her ünitede tüm zeka alanlarına yönelik etkinliklerin bulunmadığı, bazı konularda bazı zeka alanlarının üstünde durulup; bazı zeka alanlarına ise yer verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to examine the activities that are found in the schoolbooks and workbooks of the Science and Technology of the primary education 6th and 7th grade, in terms of the intelligence that domains take place in the multiple intelligence theory. This study in which the ?descriptive analysis? was used at Primary school 6th and 7th grade in the 2007-2008 education term.In the study, to be used in the new Science and Technology curriculum, 44 books as 6. class student schoolbook, student workbook and 7. class student schoolbooks, student workbooks which are prepared by the Head Counsil of Education and Morality, Ministry of Education, were examined. The units with all their subheadings in each book, were placed into the assessment scale which were developped in company an with expert. These subjects of units actrivities mentioned above, vere marked whether they include the 8 domains of intelligence the take place in the scale or not.At the end of all these examinations, in the boks named above, it was seen that all the domains of itelligence were not presented in each unit,; in some units, some domins of intelligence were dwelled on, but some domains of intelligence were ignored, even sometimes never mentioned.