Symbol timing recovery for CPM signals based on matched filtering
CPM sinyalleri için uyumlu süzgeçlemeye dayalı sembol zaman bilgisinin kazanımı
- Tez No: 199197
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sembol zaman kazanımı, Gaussian en küçük kaydırmalıkiplenim, uyumlu süzgeç, çokyönlü sönümlemeli kanal, Mazo ölçütü, Symbol timing recovery, Gaussian Minimum Shift Keying (GMSK), matched filtering, multipath fading channel, Mazo criterion
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, bant genişliği ile bit aralığı çarpımı 0.3 olan Gaussian en küçükkaydırmalı kiplenim (GMSK) sinyalleri için uyumlu süzgeçlemeye dayalı sembolzaman bilgisinin kazanımı incelenmiştir. GMSK, GSM sistemi için standartmodülasyon tipidir. GMSK modülasyonu, doğrusal olmamasına rağmen, en büyükolasılıklı dizi kestirimi (MLSE) yönteminin alıcı kısmında kullanılabilmesi içindoğrusal bir modülasyon tipi olan OQAM' ye benzetilmiştir. Bu çalışmada COST207 `de geliştirilen şehiriçi tipik kanal modeli kullanılmıştır. Uyumlu süzgeç yapısıiçin iki yöntem geliştirilmiştir. GMSK sinyalleri için zaman bilgisinin kazanımınıelde etmek amacıyla bu iki yöntem incelenmiştir. Ufak zaman gecikmeleri,aradeğerleme ve döngülü en yüksek arama yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir.Önerilen sembol zaman kazanım (STR) yapısının başarımı bilgisayar benzetimlerikullanılarak değerlendirilmiştir. STR'nin frekans seçici çokyönlü sönümlemeli kanaldeğişimlerini Mazo ölçütüne çok benzer takip ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, symbol timing recovery based on matched filtering in GaussianMinimum Shift Keying (GMSK) with bandwidth-bit period product (BT) of 0.3 isinvestigated. GMSK is the standard modulation type for GSM. Although GMSKmodulation is non-linear, it is approximated to Offset Quadrature AmplitudeModulation (OQAM), which is a linear modulation, so that Maximum LikelihoodSequence Estimation (MLSE) method is possible in the receiver part. In this studyTypical Urban (TU) channel model developed in COST 207 is used. Two methodsare developed on the construction of the matched filter. In order to obtain timingrecovery for GMSK signals, these methods are investigated. The fractional timedelays are acquired by using interpolation and an iterative maximum search process.The performance of the proposed symbol timing recovery (STR) scheme is assessedby using computer simulations. It is observed that the STR tracks the variations ofthe frequency selective multipath fading channels almost the same as the Mazocriterion.