Development of a racing strategyfor a solar car
Güneş enerjili yarış arabası için yarış stratejisi geliştirme
- Tez No: 199273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER TARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjili, Yarış, Araç, Araba, Strateji, Solar Energy, Race, Vehicle, Car, Strategyiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZGÜNEŞ ENERJ L YARIŞ ARABASI Ç NYARIŞ STRATEJ S GEL ŞT RMEErsöz, EthemYüksek Lisans, Makine Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Yard. Doç. Dr. lker TarıAralık 2006, 93 sayfaGüneş enerjili bir yarış aracının aerodinamik tasarımı yarış stratejisi ile birlikte elealınmıştır. Aerodinamik tasarımı yarış stratejisi ile birlikte ele almanın getirdiği biravantaj, her iki çalışmanın sonuçlarının, diğerini geliştirmek üzere kullanılaraktekrarlanması sonucu tasarımın daha ileriye gidebilmesidir. Bunların yanındatasarımın bir ön koşulu olarak aracın kaç tekerlekli olacağı, eğer üç tekerlekliolursa istenen çevikliği sağlarken, devrilmemesi için gereken şartlar incelenmiştir.Aracın aerodinamik analizlerinde Gambit ve Fluent yazılımları kullanılmıştır.Analizlerden elde edilen sonuçlar, tasarımın akışın ayrılmasına ve aerodinamikdirencin artmasına neden olan zayıflıklarını görmeyi sağlamıştır. Sonuçlardan, aynızamanda aerodinamik direnç katsayısı da elde edilmiştir. Yarış hızlarında gövdeiçin seçilen NACA profilinin hedeflenen performansı gösterdiği, kanopinin isegeliştirilebileceği görülmüştür.Yarış stratejisi, pist geometrisi ve eğimler verisi ve aracın tasarım özellikleribirlikte dikkate alınarak oluşturulmuştur. Aracın pist üzerinde zamana bağlıkonumunu, hızını, ivmesini, birim zamanda harcadığı enerjiyi hesaplayan birprogram oluşturulmuştur. Aynı zamanda, tur süresi ve toplam enerji tüketimi gibiyarış stratejisi belirlemede kullanılan hayati değerler, kütle ve dirençlerdekideğişikliklerin bunlar üzerine etkileri de bu programı kullanarak elde edilebilir. Busayede araç piste çıkıp gerçek turlar atmadan, atıldığında kazanılacak deneyimkısmen elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF A RACING STRATEGYFOR A SOLAR CARErsöz, EthemM. S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor : Asst. Prof. Dr. lker TarıDecember 2006, 93 pagesThe aerodynamical design of a solar race car is presented together with the racingstrategy. Dealing with the design and the racing strategy simultaneously offers theadvantage of having improvements on both, using the results of each other.Besides these, as a prerequisite of the design, the decision on number of the wheelsis discussed. If the three wheel configuration is selected, the requirements forhaving the desired performance while eliminating the risk of tipping over areinspected.In the aerodynamics analyses, the software packages Gambit and Fluent areutilized. Using the results of the CFD simulations, aerodynamical shape of thebody is analyzed to determine weak points of the design, causing early boundarylayer detachment and higher drag. The drag coefficient of the body is also obtainedfrom CFD runs at various speeds. It was determined that the selected NACAprofile performs well, under racing speeds but the canopy design is open toimprovement.iiiThe racing strategy is analyzed using the race track information together with thedesign of the solar car. A program was created to determine the position, velocity,acceleration and power consumption versus time. Also the lap time and totalenergy consumption can be obtained and these are vital data while determiningtheir sensitivity to mass or to resistances. By the help of this program, theexperience gained by completing laps on the circuit can be partially gained withoutactual laps.