Poliklorlu fenolik bileşiklerin deniz sedimentlerindeki dağılımı
Behavior of polychlorinated phenolic compounds on marine sediments
- Tez No: 199549
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon-desorpsiyon, Klorofenoller, Deniz sedimenti, Adsorption-desorption, Chlorophenols, Marine sediments.Page number: 83Adviser: Prof. Dr. Ahmet BALCI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
POLİKLORLU FENOLİK BİLEŞİKLERİNİNDENİZ SEDİMENTLERİNDEKİ DAVRANIŞI(YÜKSEK LİSANS TEZİ)Ezel TİLKANMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2007ÖZETBu tez kapsamında tehlikeli kirletici olan poliklorlu fenolik (CP) bileşiklerin doğal suortamlarında su-sediment ara kesitinde fizikokimyasal (sorpsiyon-desorpsiyon) davranışlarıincelenmiştir. Özellikle deniz ve göl gibi doğal su ortamlarında CP sedimentte jeokimyasalve ekolojik açıdan potansiyel bir öneme sahiptir. Doğal su ekosistemlerinde poliklorlufenolik bileşiklerin davranış, taşınım ve ekotoksikolojik etkilerinin değerlendirilmesi sonyıllarda çalışılan konulardan biridir. Bu çalışmada CP'in sediment ile etkileşimi deneyselolarak kesikli (batch) sistem ile incelenmiştir. Çalışmada sorbent olarak doğal ortamdan(Gökova Körfezi) alınan ?deniz sedimenti? kullanılmıştır. Sedimente sorbe olan fenolikbileşiklerin oranı; zaman, katı/sıvı oranı ölçülmüştür. Elde edilen bulgular ve parametrelerarasındaki ilişkiler izotermler ve matematiksel modellerle yorumlanmıştır.Bu çalışma ile CP'in sedimente sorpsiyon ve desorbsiyon oranları belirlenerek doğalortamdaki kinetiği incelenmiş, bu alandaki bilimsel veri ve bilgi eksikliği giderilip, yapılacakdiğer çalışmalar için de bir temel sağlamıştır.Sonuç olarak; klorofenollerin fizikokimyasal davranışları ve buna etki eden çevreselfaktörlerin etkileri deneysel olarak saptanmıştır. Çevresel açıdan tehlikeli olarak tanımlananbu bileşiklerin sediment kesitindeki dinamiği ve ortamda yaşayan organizmalar içinpotansiyel riski belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
BEHAVIOR OF POLYCHLORINATED PHENOLIC COMPOUNDSON MARINE SEDIMENTS(M. Sc. Thesis)Ezel TILKANMUGLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY2007ABSTRACTPhenols which are composed of aromatic rings and varieties of active functionals groups,are among the common organic pollutants in the water system. Recent investigations haveshown that the soluble concentration of phenol is higher in the coastal waters than in theoffshore area, and nowadays, the concentrations of phenols in the seawater present a trend ofincreasing. Because of the ubiquitous distribution in seawater as well as ecotoxicology ofphenols, they result in the pollution of marine environment and have an unfavorable effect onmarine organisms. Organic matter is the primary sorbent for organic compounds, especiallyfor soils and sediment with high organic matter. Sorption equlibrium is an importantparameter for assesing the fate, transport and toxicological impact of pollutants in theecosystem. In addition to affecting the mobility of pollutants, sorption may directly influencethe pathways and transformation rates of pollutants by surface associated chemical andmicrobial processes. Partitioning of these compounds into organic matter is considered to bethe main mechanism for their sorption in sediment-water systems.There is a general lack of information on sorption features of PCP?s on marine sediment.Therefore the present study aims at filling the gap of this aspect by investigating the sorptionbehaviour of PCP?s on different marine sediments. The data obtained from the experimentprovides usefull information on the marine environment protection.